29 ноември 1972 г. На пазара излиза Pong – първата видео игра, която завладява света.
В наши дни тази игра изглежда примитивно. Такава обаче е била целта и на човека който я написва, основателя на Atari – Нолан Бушнел. След като играе на електронен тенис на маса на едно от търговските изложения по онова време, той решава да направи бърза, зарибителна и лесна игра, която ще е интересна в цял свят.


В 21 век компютърните игри са кошмара на родителите на тийнеджърите или поне за повечето. Но за основателя на фондация „Тротоара“ Деян Янков игрите не са губене на време, а възможност за млади хора да открият себе си.


До сега Деян стои зад организацията на най-големия гейминг турнир за ученици в България.
Турнирът е основан през 2019 година, когато в него има само няколко отбора. Деян цели да покаже, че да стойш на компютъра и да играеш различни игри, не е просто забавление и загуба на време, а може и да е нещо сериозно. Той има виждане, че като децата правят това което харесват ще развиват своята комуникативност, работа в екип, опознаването на света.
2020 година отново ще продължи гейминг турнира, поради успешния му завършек през 2019 година. Деян казва, че тази година интереса е голям, записани са общо 150 деца, разпределени на 30 отбора. “Имаше момент, когато в продължение на 8 часа децата коментираха и се оправяха с техника” – казва Деян. Учениците сe ръководят и от ментор – Стефка Стефанова, другият организатор на гейминг турнира. Деян не е само организатор на гейминг турнири. Той е създател на фондация, която реализира концерти, работилници, музикални семинари и спортни занимания за ученици и младежи.

Още през 2011 година, Деян има идея за организация, която помага на всички младежи да се развиват творчески. Той се вдъхновява от “Рок академия – Дупница” – инициатива, използваща музиката като инструмент за социално приобщаване на ученици. Деян основава своята фондация “Тротоара” през 2013 година – там, “където младите хора споделят идеи, мечти, страхове и надежди”.
“Непрекъснато срещаме пречки. Досега поне сто пъти съм си казвал, че се отказвам.” – казва Деян заради многото незгоди пред него и фондацията му. “Всеки ден се случва нещо. Програмата ни е пълна през цялото време” – казва той и въпреки това трудно се намират финансови средства, за да създаде една по-благоприятна среда за подрастващите.
Тази година Деян е финалист в кампанията “Будител на годината”. Следващата стъпка в развитието на “TRAP” е създаването на читалище за всички възрасти и интереси, казва той.
“Децата – това сме ние”, завършва Деян.

Остави коментар