Децата и смарт технологиите

Децата и смарт технологиите

Живеем във времена, в които децата започват да боравят със смартфони, таблети и други модерни джаджи още преди да са проговорили. Те толкова умело работят с тези устройства, че започваме да си мислим, че се раждат с телефон в ръка. Не след дълго време тези джаджи се превръщат и в любимите им играчки. Донякъде за това вина имат и родителите, тъй като им е по-лесно да задържат вниманието на своето дете показвайки му анимации на таблета.

Това обаче води със себе си и своите негативи. В последствие тези джаджи се превръщат в проблем за детето, тъй като те са вманиачени по тях, стават асоциални и вместо да излезнат навън със своите връстници, те предпочитат да прекарат няколко часа пред лаптопа или таблета. Не закъсняват и промените в поведението на подрастващото дете и тогава идва момента, в който родителите започват да се питат къде са сбъркали, кое е било правилно и кое – не.

Децата и смарт технологиите

Група от канадски учени провеждат изследване, в което се включват 2400 семейства. Изследването е насочено върху това колко време прекарват децата пред електронните устройства. Резултатът от него е, че подрастващите прекарват средно по два или повече часа пред екрана на таблета, телефона или лаптопа, след което много често проявяват проблемно поведение още на петгодишна възраст.

Тези деца са почти седем пъти по-склонни към развиването на Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивността в предучилищна възраст спрямо връстниците си, които не играят повече от час на ден на електронни игри.

Децата и смарт технологиите

Това въздейства значително много върху правилното развитие на децата, твърдят учените. Употребата на смарт технологиите, в частност смартфони и таблети, изяжда от времето, което трябва да се отдели за физическата активност на детето, както и за сън. Дългото стоене пред екрана е по-вредно и оказва по-голямо влияние върху организма дори от недоспиването и проблемите в семейството, в което израства детето.

Учените препоръчват децата да не прекарват повече от половин час на ден пред смартфона, за да се избегнат краткосрочни и дългосрочни последствия от по-продължителната употреба. В противен случай, това може да доведе до влошаване на мозъчната дейност, по-лоши оценки в училище, а оттам следват и редица други проблеми в живота, в дългосрочен план.

Остави коментар