https://unsplash.com/photos/PAEwrnasOvY

Родината на бонсаите е Япония.

Буквално преведено, тяхното име означава “растение, гледано върху поднос”. На много от вас то вероятно изглежда като изродено, но всъщност, за да достигне до пазара във вида, в който го виждате, отглеждането му изисква невероятно много грижи, умения и средства.

Светлина: Дръвчетата обичат светлината.

За да стимулирате растежа им, през лятото бихте могли да ги изнасяте на балкона, но внимавайте – не ги излагайте на пряка слънчева светлина. Тропичните видове, се нуждаят през зимата от 18 до 24 °С, а субтропичните от 10 до 16 °С. Разбира се, те не бива да са в близост с отоплителни уреди и не трябва да се излагат на течение.

Поливане: За успешното отглеждане на бонсаите много е важно правилното им поливане.

Те са влаголюбиви растения, почвата им винаги трябва да бъде влажна. Това се постига най-лесно, като съдът с дръвчето се потапя в хладка вода и се държи дотогава, докато спрат да излизат въздушни мехурчета. Колко често трябва да повтаряте тази операция, зависи от вида на бонсаите, от мястото, където сте ги поставили, и от времето. Някой се нуждаят от поливане от един до три пъти седмично, а други — всеки ден.

Пресаждане: Веднъж на всеки две години – през пролетта.

Те се изваждат внимателно от саксията, отрязват се около 1/3 от корените им и се пресаждат наново във вече сменена почва и връхчетата се пенизират. За подхранване на почвата най-подходящи са течните органични торове (може да ги намерите в специализираните цветарски магазини). От пролетта до есента, когато дръвчетата растат най-много, наторяването се извършва веднъж на всеки четири седмици, а през зимата, който, общо взето, е „летаргичен” сезон – на всеки осем.

  • Ако през пролетта или лятото бонсаят ви започне да цъфти, изложете го на малко повече светлина.
  • За да запазите формата, както и да спомогнете за правилния растеж на вашето дръвче, редовно изрязвайте пожълтелите листа, премахвайте някои от долните клонки, както и нежеланите разклонения.

Остави коментар