Държавни пари за близки до ВМРО сдружения

0

Вицепремиерът и председател на ВМРО Красимир Каракачанов

Вече почти седмица партиите в Народното събрание се правят, че не забелязват случая, при който ВМРО урежда пари от държавния бюджет за сдружения, които са близки до партията. Става дума за разследването на Свободна Европа за финансирането на организации, които не само са на един адрес с управляващата партия, но и в ръководството им има партийни активисти.

При преглед на гласуванията в Народното събрание се вижда, че текстовете от бюджета, които осигуряват пари за сдруженията до ВМРО, са получили подкрепа не само от управляващите, но и от опозицията.

Потърсихме представители на БСП и ДПС с въпроси защо са гласували така и дали не виждат нещо нередно в това организация, представлявана от партиен активист, да получава финансиране от държавния бюджет. Двете партии казват, че са опозиция на управлението на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, част от които е ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов. БСП се ангажира да попита министъра на финансите как се изразходват средствата, които получава от държавния бюджет сдружението “Македонски научен институт” и да потърси изясняване на въпроса за връзката на организацията с една от управляващите партии – ВМРО. Представители на ГЕРБ пък обясниха, че при “установени нередности” ще настояват те да бъдат отстранени.

Към днешна дата организацията “Македонски научен институт” е представлявана от общински съветник от ВМРО в София, а офисът й се намира с сградата, където е и централата на партията. С държавната субсидия организацията финансира телевизионно предаване в канала “България 24”, чийто офис също се намира във въпросната сграда и е известен като “телевизията на ВМРО”. Държавата започва да подкрепя финансово организацията в същата година, в която ВМРО започва да подкрепя второто правителство на Бойко Борисов (2014-2017).

Парите се увеличават, след като ВМРО официално влиза в изпълнителната власт в третото правителство на Борисов, т.е. настоящото. С приетия вече Закон за държавния бюджет за догодина, 2021-ва година ще бъде шестата поредна година, в която неправителствената организация ще получи финансиране директно от хазната. То е в размер на 100 000 лева. Перото в бюджета, в което са записани парите за “Македонски научен институт”, се нарича “Субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел”. И е отделено от Министерството на образованието и науката. Сдружение “Македонски научен институт” обаче не е акредитиран научен институт, въпреки името си. Т.е. не е минало през Националната агенция за оценяване и акредитация. Според Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, това е неправителствена организация в обществена полза.

Остави коментар