Дали нощните влакове са новата тенденция

0

Преди десетилетия пътуването с влак е било истинска магия. Но през годините магията постепенно започва да се губи. Но всяко ново е добре забравено старо.

В последната година пътуването не е това, което беше преди COVID-19. Стана много по-рядко, отколкото ни се иска.

На фона на пандемията няма как да се подмине и глобалния въпрос за замърсяването и огромния отпечатък, който оставя въздушния транспорт. Така самолетите станаха не толкова предпочитан избор.

2021 г. е обявена за Европейска година на железопътния транспорт.

Инициативата е на Европейската комисия, а целта й – да намали вредата върху атмосферата от пътуването със самолет.

В края на 2020 г. четири европейски ЖП превозвача обявиха своите четири нови маршрута, които ще свързват 13 големи града, а пътуванията ще са през нощта. Те ще стартират в рамките на тази години, а първи ще тръгнат влаковете по линиите Виена-Мюнхен-Париж и Цюрих-Кьолн-Амстердам. Това се очаква да се случи през декември тази година, предава CNN.

През 2023 г. ще може да се пътува и по маршрута Виена-Берлин-Брюксел-Париж и така ще може да заспим в австрийската столица и да се събудим в парижката. А за 2024 г. е планират стартът на линията Цюрих-Барселона.

Британското правителство вече инвестира стотици милиони в изграждането на нощни ЖП връзки между Англия и Шотландия, за да намали броя на кратките самолетни полети с голям въглероден отпечатък.

Швеция също активно увеличава броя на влаковете, които пътуват из страната през тъмната част на денонощието.

Пътуването с влак може да е в пъти по-дълго от това със самолет, но досадното пристигане по-рано и чакане на терминалите обезсмисля бързината на самото придвижване.

Освен това, спалните вагони ни осигуряват комфорта и свободата, за които можем само да си мечтаем при нискотарифните авиокомпании.

А и техните самолети кацат на летища, които са доста отдалечени от големите градове. Така правим допълнителни разходи и губим още време в път. Влаковете пък спират в сърцето на града. Можем и да спестим от нощувка в хотел. Няма нужда и да се чудим как да съберем багажа си в малкото куфарче, което ни излиза безплатно в самолета.


Източник: lifestyle

Остави коментар