Да заспим по-бързо: 10 начина

0

Ако страдате от безсъние, има няколко полезни начина, които ще ви помогнат да се отпуснете и да заспите по-бързо.

Например, опитайте се да стиснете пръстите на краката за секунда, след което ги отпуснете. Това упражнение ще освободи напрежението в тялото ви. Друг метод е да преиграете целия си ден в главата си. Това ще ви помогне да забравите всичките си притеснения и със спокоен ум ще заспите по-бързо, според експертите.

Събрахме 10 прости и ефективни дейности, които ще ви изпратят в страната на сънищата:

1. Поддържайте краката си топли

Преди да си легнете, обуйте си удобни и топли чорапи. Ако краката ви са топли, пренасочвате кръвния си поток от средната част на тялото към крайниците. Така умът ви ви казва, че е време за лягане поради преразпределената топлина в тялото. И това е идеалният сигнал за мозъка, че сте готови за хубав сън.

2. Стиснете пръстите на краката

Опитайте се да опънете и отпуснете пръстите си. Правете това, като броите до 10 всеки път и след това се опитайте да заспите. Цялото напрежение в тялото трябва да изчезне и ще се чувствате много по-спокойни. Това е част от много добре позната техника, използвана за борба с безсънието, наречена прогресивна мускулна релаксация.

3. Опитайте се да останете будни

Ще се изненадате, че всичко, което трябва да направите, за да заспите по-бързо, е да се опитате да останете будни. Проучване показва точно това: Ако кажете на мозъка си, че не искате да спите, то той ще интерпретира вашата молба по точно обратния начин. Това може да звучи като парадокс, но се нарича обратна психология.

4. Отминалия ден

Друг трик за обратна психология, който можете да използвате, е да преиграете деня в главата си. Опитайте се да помислите за най-обикновените неща, които сте направили – какво сте яли за вечеря, как сте се прибрали вкъщи, с кого сте разговаряли.

5. Бройте дишанията си

Преброяването на овце е старомодно. Опитайте техниката на дишане 4-7-8 и вижте колко бързо заспивате. Всичко, което трябва да направите, е да вдишате за 4 секунди, да задържите дъха си за още 7 секунди и след това да издишате за следващите 8 секунди. Опитайте се да направите това няколко пъти, но не трябва да ви отнеме повече от 60 секунди, за да заспите.

6. Измийте лицето си със студена вода

Сложете малко студена вода на лицето си и се пригответе за сън. Не, това няма да ви държи будни, но вместо това ще предизвика феномен, наречен Mammalian Dive Reflex. Това понижава сърдечната честота и кръвното налягане, което ви кара да спите като бебе.

7. Бръмчете като пчела

Легнете в леглото, затворете очи, вдишайте и след това започнете да издавате звуци като пчела. Въпреки че пчелата жужи, а не си бръмчи, тази техника прави чудеса за хора, които не могат да спят. Известна е още като „дъх на земна пчела“ и помага да изчистите ума си от всички негативни мисли.

8. Възглавница под коленете

Възглавницата не е само за главата или врата, но може да бъде от голяма помощ, за да ви позволи да спите в по-добра позиция. Ако спите по гръб, сложете една малка възглавница под коленете си. Това ще намали стреса върху гръбначния стълб и също така ще позволи на долната част на гърба да приеме естествената си извивка. Ако спите настрани, поставете възглавница между коленете. Това ще помогне на гръбначния ви стълб да бъде по-подравнен.

9. Яжте закуска за вечеря

Храните, които обикновено ядете на закуска, могат да бъдат вашият магически трик през нощта. Яжте банан преди лягане, той съдържа калий и магнезий, 2 вещества, които ще ви помогнат да заспите за нула време. Можете също да опитате бананов чай – нарежете банан в чаша вряща вода, оставете го за няколко минути, след което го изпийте с мед. Той помага за регулиране на кръвната захар. Бадемите също са чудесна помощ при безсъние, тъй като забавят сърдечната честота. Доколкото е възможно, опитайте се да избягвате много пикантни и мазни храни преди лягане – те са трудно смилаеми и тялото ще се „умори“ от тях.

10. Яжте нискомаслено сирене

Въпреки че сиренето с високо съдържание на мазнини не се препоръчва късно през нощта, нискомасленото може да има обратен ефект. То е богат на триптофан, който е аминокиселина, считаща се за помощник на съня. Опитайте да смесите извара с малко плодове или мед и ще получите перфектното ядене преди лягане.


Ако заспиването не се случва дори с тези необичайни съвети, препоръчваме ви да се консултирате с лекаря си.

Остави коментар