Да превърнем малкия балкон в модерно пространство с нисък бюджет

пространство

Колко по-различно би изглеждало жилището ви, ако вместо традиционното използване на малкия балкон за склад или продължение на дома ви, го превърнете в уютно модерно пространство за релакс. От място за свежо сутрешно кафе през кът за работа на открито. Или местенце за романтични вечери. Малкият балкон би могъл да ви посрещне в така мечтаната нова обстановка на открито през летните дни.

За малко вдъхновение ще ви представим няколко идеи за оптимално усвояване на пространството на малък балкон. Малко идеи, много въображение и щипка бюджет могат да разширят значително общата функционална площ на дома ви. Както и да ви подарят качествено нов начин на живот.

Основни принципи при дизайна на открити малки пространства

За да се справите с предизвикателството на ограниченото пространство на малкия балкон, е необходимо да спазвате няколко основни принципи:

  • Използвайте лека мебел като ратан, палети, дърво или метал без масивни конструкции;
  • Възползвайте се от стените и парапета за вграждане на мебелите или за прикрепване на саксии, бар плотове, рафтове и др.;
  • Използвайте максимално вертикалните стени за сметка на хоризонталния под с помощта на висящи пейки, лавици, декоративни решетки и люлки;
  • Изберете светли тонове за отразяване на светлината в съчетание с подходящ цветен акцент на пода (килим, пътека, черга, плочки);
  • Сложете богато външно осветление за създаване на илюзия за по-голямо пространство и романтична атмосфера вечер.

Заобиколете се със зелинина

Къде е най-удачно да се скриете от заобикалящата градска среда чрез своята малка градинка в зелено. Когато избирате мебелите би било добре да помислите и за поне една по-голяма саксия. Но като цяло – заложете на вертикалните решения. Освен че се предлагат готови вертикални градини, може да впрегнете въображението си и да си ги измайсторите сами.

Можете да използвате дървена рамка, да рециклирате сандъчета или да си направите висящи кашпи. Освен че пестят място, вертикалните градини са модерен и актуален вариант за изграждане на градинка с висока естетическа стойност и лесна поддръжка. Те например са още и идеален начин за обособяване на място за гледане на подправки, които да имате под ръка винаги за кухнята. Не на последно място тези зелени картини разчупват пространството, освобождават място за мебели и създават артистично и свежо усещане.


Използвайте оптимално пространството

Когато сме ограничени в пространството, броят и големината на мебелите е от решаващо значение. Помощ в пестенето на място за мебели оказват естествените стени, като и перваза на прозореца, парапета на балкона или дори прага на вратата.

  • Изберете малка масичка за кафе и мебели, които се вграждат, прикрепват или могат да се сгъват към стената.
  • Едно от най-практичните и рентабилни решения би било избор за дизайн в домашен стил, изграден от палети с подвижни възглавници за под, които биха могли спокойно да се разполагат и самостоятелно на пода на терасата.
  • Те биха се съчетали още с дървени сандъчета, конопени саксии или ратан. Не е за пренебрегване и решение от типа „направи си сам“ като това на снимката.

Превърнете парапета в барплот

Един особено практичен и изгоден начин за осъвременяване на пространството на терасата ви би било изграждането на мини барче. Или по-дълъг бар плот на самия парапет, които да използвате за хапване и пийване, а защо не и работа.

  • При един добър дизайн на конструкцията, барчето би било добра поставка и за няколко свежи растения. А ако е достатъчно дълго – и за повече човека.
  • В зависимост от големината и височината, то би било подходящо също и за разполагане на компютър. В зависимост от дължината, пространството под него би било лесно да се допълни с контейнери за съхранение на вещи.

Изберете си акцент

Независимо дали е открито или закрито пространство, използването на акцент в дизайна би повишило значително неговата практичност и стилистика. За цялостния по-добър облик би помогнал например цветен щрих на стената или пода. Аксесоар като пътека или оригинална мебел като люлка или ниша, спускащи се рафтове или друго по ваш вкус и избор. По този начин бихте създали удобство на себе си. Бихте спестили място от фотьойл, шкаф или друго традиционно решение и бихте придали съвършено нов модерен облик на помещението с акцент.

Остави коментар