Да предотвратим появата на топчета върху дрехите

0

Какво причинява появата на топчета върху дрехите?

Топчетата се появяват върху тъканта, когато група къси влакна се заплетат заедно в малък възел или топче. Те се образуват поради триене при нормално износване и употреба. Обикновено топчетата се намират в зоните на дрехите или спалното бельо, които се трият най-много при ежедневна употреба, като например центъра на чаршафите, под мишниците на дрехите, около яката и маншетите на блузи и между бедрата и отзад на панталоните; но може да се случи и навсякъде другаде върху плата.

Въпреки че е трудно да се предвиди кои тъкани ще образуват такива възли, има някои видове тъкани, които са по-склонни. Плетените тъкани обикновено трупат повече от тъканите платове, тъй като плетката е по-отпусната. Тъкани от дълги влакна като коприна и лен образуват по-малко топчета от вълната, памука, полиестера и други синтетични конци. Когато влакната се смесват като смес от памук/полиестер, едното влакно обикновено е много по-силно от другото. По-слабото влакно има вероятност да се скъса и да се завърже до по-силното, образувайки топче.

Как да предотвратим появата на топчета върху дрехите?

  • За дрехи, за които подозирате, че ще имат подобен проблем, използвайте нежния цикъл на пералнята. По-бавното въртене и по-краткият цикъл на пране ще предпазят дрехите ви. За някои видове тъкани като вълната е най-добре да изберете ръчното пране, което е още по-щадящо.
  • Преди да изперете някоя дреха, ръчно или в пералня, обърнете дрехата наобратно. Това предотвратява прекомерното износване на повърхността на плата от други дрехи, ципове и копчета.
  • Сортирайте правилно дрехите преди пране. Прането на деликатни дрехи заедно с дънки ще доведе до повече абразия и увреждане на повърхността на тъканите. Избягвайте да перете тъкани, произвеждащи власинки, като хавлиени кърпи, с други дрехи. Ако има скъсани влакна върху полиестерни дрехи, мъхът от хавлиена кърпа ще се прилепи плътно към повърхност образувайки топчета.
  • Не претоварвайте пералнята. Препълването на пералнята не оставя място за лесно движение на дрехите и причинява увреждане по повърхността им.
  • Пропуснете агресивните почистващи препарати и увреждащите избелващи средства, които могат да отслабят влакната на тъканите, карайки ги да се късат.
  • Изберете препарат за пране, който съдържа ензима целулаза. Ензимът ще помогне за разграждането на памучните топчета и за тяхното премахване.
  • Към цикъла на изплакване добавете омекотител. Съставките в омекотителя покриват влакната на тъканта и ги заглаждат, така че абразивността да се намали.
  • Избягвайте сушилнята за дрехи. Сушете плетените тъкани на въздух върху равна повърхност. Ако използвате сушилнята, отстранявайте деликатните дрехи възможно най-скоро, за да намалите износването от други тъкани.

Как да изберем дрехи, които не образуват топчета?

  • Избягвайте тъкани, които са смеси от влакна. Трикотажни или тъкани платове, които съчетават различни видове влакна, особено тези, които съчетават естествени и синтетични влакна, са по-склонни да образуват топчета. Проверете етикета, преди да закупите дадена дреха, за да се предпазите от този проблем.
  • Изберете тъкани платове пред плетива.Тъканите материи по-рядко образуват топчета от плетивата. Разбира се, всеки обичат да носи плетива, особено през студените месеци. За да не се отказвате от тях изберете модел, който е с плътна плетка, за да сте сигурни, че влакната ще останат здрави по-дълго.

Как да премахнете топчетата от дрехите?

Един от най-ефективните начини за премахване на топчета е използването на гребенче за платове или пилинг за дрехи, които отстраняват топчетата от повърхността на дрехата. Можете също така и внимателно да отрежете топчетата с малка, остра ножица или да обръснете повърхността на тъканта със самобръсначка.

Остави коментар