Част от последните непокътнати места на Земята

0
Част

Един далеч свят …
Днес светът може да се почувства като много малко място, но все още има някои забележително отдалечени и девствени места. От пясъчните дюни на Намибия до далечните острови, ето част от най-непокътнатите места на Земята.

Нунавут, Канада

Докато този древен северен пейзаж обхваща хилядолетия, той принадлежи на Канада само от 1999 г. Един от най-студените и слабо населени райони на Канада. Нунавут е дом на малко под 39 000 души, около 0,1% от населението на страната. И все пак той е огромен. Приблизително размерите на Западна Европа – което означава, че красивата му земя остава до голяма степен недокосната. Тази пустиня е дом на изобилие от диви животни, включително полярни мечки, моржове и китове белуга. Както и мускокс и глутница арктически вълци, които свободно се разхождат из пейзажа.

Национален парк Daintree, Куинсланд, Австралия

Основан през 1981 г., националният парк е включен в списъка на световното наследство от 1988 г. Ценен поради изключителното си биологично разнообразие. Дом на 110-годишна тропическа гора, тя е една от най-старите екосистеми в света и е останала предимно недокосната. Паркът е дом и на хиляди растителни видове, 430 вида птици и дървета. Които са на повече от 2500 години и преди се е смятало, че са изчезнали.

Сейшелски острови

Архипелаг от 115 острова, тази страна в Индийския океан е дом на някои от най-девствените природни чудеса в света. Само около 50% от територията му е отредена за опазване. И това е една от водещите страни в света по отношение на защитата на застрашените видове. Благодарение на непокътнатите плажове и джунгли, Сейшелските острови също са домакини на някои от най-големите колонии морски птици в света. Както и на националната птица на страната, черен папагал на Сейшелските острови, който сега е защитен.

Фиордланд, Нова Зеландия

Доминиран от стръмни, заснежени планини, дълбоки езера и водопади, Фиордланд никога не е имал значително постоянно население. Запазвайки го практически недокоснат. Дори местните хора от маори са посещавали тази част на Нова Зеландия само за лов и риболов. Както и за събиране на скъпоценния нефрит. Домът на Милфорд Саунд, един от най-известните фиорди в Нова Зеландия. Фиордланд е най-големият национален парк в страната и един от най-големите в света.

Бутан

Докато мнозина ще разпознаят известния манастир Тигрово гнездо в Бутан. По-голямата част от страната едва е била засегната от съвременния живот. Конституцията на страната изисква 60% от нейните земи да са постоянно под горска покривка. И над 51% от страната да бъдат защитени. Най-големият процент от всяка азиатска държава. Непокътнатите гори на Бутан също го правят гореща точка за биологичното разнообразие. Предоставяйки местообитание на животни като червени панди, диви прасета, снежни леопарди и хималайски черни мечки.

Остави коментар