Бургас през 2023г. – Влак ще свързва жп гарата с летището

0
Бургас

Осигурено е финансирането за изграждане на жп връзката между гара Владимир Павлов в Бургас и летището на града, съобщава БГНЕС.

Трасето е част от проекта за железопътен път между Бургас и курорта „Слънчев бряг“.

На този етап обаче влак ще стига само до летището в квартал „Сарафово“. Съгласно графика за изпълнение на проекта се очаква в рамките на 2023 г. дейностите да бъдат изпълнени и разплатени.

Същинските строителни дейности по трасето включват изграждане на приблизително 11 км единична елекгрифицирана железопътна линия.

Тя ще е между жп гара Владимир Павлов и летище Бургас. Ще има 1 жп гара и 2 жп спирки по протежение на железопътния коловоз и 1 спирка на летище Бургас за удобство на пътниците. Ще има осъществяване на пресичания с друга инфраструктура на две нива и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации.

Индикативният бюджет възлиза на 104 млн. лв. Планира се, той да бъде осиryрен по линия на програма „Транспортна свързаност 2021-2027 с“. Посочва се в писмен отговор на депутатски въпрос на министъра на транспорта Росен Желязков.

По отношение на участъка между летище Бургас и Слънчев бряг към момента има разработени предпроектни проучвания.

Това съобщават от транспортното министерство, които разглеждат географското разположение, нормативната допустимост и целесъобразностга на инвестиционната идея за изграждане на железопътната връзка.

Разработени са пет варианта на железопътно трасе по направлението. Като Експертният технически съвет в НК „Железопътна инфраструктура“ е приел за разработване най-икономически ефективния и подходящ за следваща фаза на проектиране.

Източник: namoreto

Остави коментар