Българи създадоха първата ERP система за управление на пандемии

Българи създадоха първата ERP система за управление на пандемии

Българи създадоха първата ERP система за управление на пандемии

Решението обхваща всички здравословни и икономически аспекти от разпространението на заразите и дава редица инструменти от полза за правителства, болници и граждани

Български екип от разработчици, учени и предприемачи създаде първата в света ERP система за цялостно управление, наблюдение и прогнозиране на пандемии. Тя се нарича OpenPandemic и обхваща всички аспекти от разпространението, здравословното и икономическо влияние на епидемиите. Целта е тя да подпомогне правителствените институции, здравните учреждения, медицинските специалисти и гражданите, улеснявайки справянето с този тип бедствия. Open Pandemic включва централна платформа с 14 модула, както и 100% анонимно мобилно приложение. Всички модули вече са напълно разработени, тествани и готови за работа. Системата е разработена от Росен Генчев, основател и изпълнителен директор на биотехнологичната компания BioSeek, Мария Недина, мениджър на бази данни в Twitter, група ИТ специалисти, Георги Иванов, изпълнителен директор на Noble Hire и учени от Оксфорд.

Системата позволява на здравни и правителствени институции да наблюдават развитието на дадена инфекция и да управляват по-ефективно болничните ресурси. Тя може да спомогне за превенция на евентуална втора вълна от COVID-19, както и на други заболявания. Вградени са редица инструменти за прогнозиране на бъдещите епидемии, както и за развитието на настоящите във времето.

Основен фокус на решението е поверителността на данните, изцяло съобразено е с най-новите европейски регулации за защита на личните данни и отговаря на всички стандарти на общността в тази чувствителна област. Допълнително данните в системата са криптирани, приложението работи без изискване за задължителна регистрация и не е свързано с номер на устройството или с друг метод за идентифициране на лица или достъп до лична информация.

„Всяка година по света се появяват над 700 епидемии. Много от тях отнемат човешки животи и засягат сериозно общностите, в които се разпространяват. Въпреки това значимо предизвикателство за националните здравни системи, до момента нямаше разработена цялостна платформа за управлението им, която да спомага за тяхното своевременно следене и ограничаване. Желанието на екипа ни е да запълним тази ниша, създавайки цялостна система, която да обхване всички аспекти от развитието на една епидемия – здравословни, регулаторни и икономически. Резултатът е една изцяло завършена платформа, която отговаря на всички тези предизвикателства и третира с еднаква тежест както човешкото здраве, така и личната неприкосновеност, без едното да е за сметка на другото. Вярваме, че тя ще е от полза както за правителствата и здравните институции, така и за обикновените хора“ – споделя Мария Недина от OpenPandemic.

Екипът, разработил системата, е убеден, че тя ще представлява интерес не само за институциите в България, а има шанс да се наложи и като решение на редица проблеми, свързани с пандемията на европейско ниво, с което страната ни ще даде своя принос в настоящата тежка ситуация.

За правителствените и здравни институции OpenPandemic предоставя инструменти за прогнозиране спрямо развитието на епидемията – планиране капацитета на болниците и лабораториите, наличните тестовете, хората, които ще постъпват в спешните отделения, броя свободни болнични легла, персонала, медицинските вентилатори, оборудването за защита на медици и др. Системата позволява също лесно управление на зоните под карантина, на процедурите за разрешаване на пътуванията, приоритизиране и планиране на тестовете, различни опции за групови съобщения, както и създаване на икономически прогнози по сектори и по заетост.

Предимствата за крайните потребителите включват автоматизиране чрез мобилното приложение на процеса на тестване, удостоверяване на негативен тест или на наличие на антитела, спестяване на ходене в институциите, улесняване на разрешенията за пътуване, управление на симптомите, съвети за превенция, проследяване на развитието на болестта и дори данни в реално време за опашките в супермаркети, в аптеките или за събирането на големи групи хора, които може да избегнете. Платформата може да изпраща и съобщения когато потребителят е бил достатъчно дълго време в контакт с позитивни пациенти. При това неговата анонимност се запазва на 100% и не проследява местоположението му, като дата свързана с идентифициране на потребителите не напуска устройството на потребителя. Това става възможно чрез използване на комбинация от хеширани идентификационни номера, Bluetooth и случайно генерирани потребителски кодове за определяне на близостта му до рискови зони, както и за генерирането на данни за следене и ограничаване развитието на епидемията.

 

Остави коментар