Бягането – удоволствие и здраве в градска среда

Бягането

Бягането – удоволствие и здраве в градска среда!

Каква е формулата за добра физическа форма в градски условия? Почти няма жител на мегаполис, който да не си е задавал този въпрос. Доказано е, че урбанизираният начин на живот може да повлияе негативно както върху физическото, така и върху менталното здраве.

Възможностите за занимания със спорт са много. Но е хубаво да бъдат подбрани внимателно, съгласно настроението и нагласата на всеки човек. Важното е да бъде поставено началото, след което с малки стъпки и постоянство да се следва пътят към активния и пълноценен живот. Все пак още Хипократ е казал, че движението е най-доброто лекарство.

Едно от най-разпространените и предпочитани упражнения за поддържане на тонуса е бягането.

Ако не сте опитвали, сега е моментът да му дадете шанс в тази година на прекомерно застояване. Първите опити няма да ви направят маратонец. Но е гаранция, че постоянството ще бъде възнаградено с ред положителни промени. Като по-силни мускули, по-здраво сърце, тонизирано тяло и прилив на енергия.

Ако пък вече сте сред редовно тичащите, то знаете как това се отразява на духа и тялото ви. Но сигурни ли сте, че успявате да изстискате максимума на своите възможности? В случай, че сте любители на предизвикателствата, освен постепенно да увеличавате разстоянията, които изминавате. Може да се включите в групови бягания или състезания.

Стремежът към определена цел е чудесен мотиватор за поддържане на желанието за спорт.

За практикуването на този спорт, не са необходими специални и скъпи екипировки. Препоръчителна инвестиция са чифт маратонки, които да отговарят на индивидуалната биомеханика на човека. Това ще осигури максимална защитеност на гърба, коленете и бедрата от натоварване. Единственото изискване за останалата част от екипа е максимален комфорт при движение.

Добавете малка бутилка с вода и евентуално часовник с таймер и тренировките може да започнат.

Остави коментар