Бизнесът се готви за съкращения

0

Заради затрудненото положение, в което се намират много от компаниите в България, заради пандемията, много от тях се готвят да освобождават хора през следващата година.

По-конкретно може да се каже, че всяка пета фирма планира съкращения на служители през 2021 година, според проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в което са включени 765 дружества с дейност у нас. От друга страна едва 17% от анкетираните посочват, че ще наемат хора, пише в-к “Сега”. От друга страна обаче намалява ефектът на един от основните проблеми на бизнеса през предходните години – намирането на квалифицирани кадри. 43% от дружествата признават, че отново имат проблеми в тази посока, докато през миналата година това важи за 2/3 от тях.

От БТПП посочват, че това да се обясни с ръста на безработицата, предизвикан от пандемията, както и съответно на по-големият достъп до кадри на пазара на труда. Основните затруднения, пред които са изправени компаниите у нас, са задлъжнялостта и нарушените вериги за доставки. Около 40% признават, че това са най-големите предизвикателства, с които трябва да се справят.

Въпреки че производствената активност успя да компенсира част от загубите си в резултат на блокираната икономика през пролетта, все още дружествата очакват по-слабо представяне през следващата година.

Според проучването, 34 на сто от тях прогнозират спад на продажбите си в страната, а 37 на сто – на износа. На противоположния полюс 24 на сто от тях отчитат възможности за повишаване на продажбите си. За сравнение през миналата година положителни нагласи имаха 44% от анкетираните.

В резултат на очакванията за ограничени продажби, както и на фона на увеличаващата се задлъжнялост, всяка трета компания смята да постави на пауза плановете си за инвестиции.

Остави коментар