”Биволъ” за сечта в горите ни

0

”С тези превозвачи на надвишените количества пътуват депутатски коли”, разкри Атанас Чобанов.

”Това разследване съдържа съпоставяне на разрешителното за сеч с превозните билети, най-общо казано. Разрешителното за сеч е 1000 кубика дървесина за дадена фирма. Превозните билети, които трябва да притежава всяка фирма, която осъществява и транспорт на дървесина, за същата фирма, за същото разрешително, което е вписано, са 1300 кубика, примерно. Т.е., има надвишения с 30%”. Toва заяви Атанас Чобанов, главен редактор на сайта ”Биволъ”, по повод най-новото разследване на ”Биволъ”, касаещо масовата сеч в българските гори. Чобанов се включи по скайп от Париж в предаването ”Честно казано с Люба Кулезич”.

”Като се съпоставят тези данни между разрешителните и превозните билети, се вижда, че всяка година има надвишение при определени компании с около 600 000 кубика на издадените разрешителни. Всяка година от 2017 до сега. Тъй като за 2016 г. данните са не много точни. Това, което дават като официални данни от Агенцията по горите, съдържа много грешки и това е друг проблем. Но за последните четири години – 2017, 2018, 2019 и 2020 до момента, надвишението е почти константно с около 600 000 кубика на година. Дали това ще бъде факт и 2020 ще видим, но натам отиват нещата. Това значи, че има някаква система. Това са огромни количества и като пари, и като загуба на ценен ресурс, природен. Ти го каза, това нещо води до наводнения в един момент”- продължи с разказа си Атанас Чобанов.

”Имаме свидетелства на горски, на рейнджърите, които би трябвало да следят за тези неща, да глобяват и да санкционират, че с тези превозвачи на надвишените количества пътуват депутатски коли, т.е., имаме чадър от най-високо ниво. И това нещо не е от вчера, това според мен е от много години, просто през последните години започнаха да се публикуват тези данни от превозните билети, които ние успяхме с този чудесен екип от IT специалисти и експерти по горите да анализираме. Сега трябват отговори от страна на Държавната агенция по горите. Засега те мълчат и не признават, че има такова надвишение”, заяви още журналистът.


Източник: Биволъ и Евроком

Остави коментар