Бил Гейтс за ваксината и Covid 19

0

Почти всички ваксини срещу COVID-19 ще бъдат ефективни. Това заяви в интервю пред CNN създателят на Майкрософт и един от най-богатите хора в света Бил Гейтс.

Той коментира, че препаратите на “Пфайзер” и “Модерна” вече са доказали висока ефективност и очаква подобен резултат да покажат и ваксините, разработвани от “Астра Зенека”, “Джонсън и Джонсън” и “Новавaкс”. Гейтс, който чрез фондацията си „Бил и Мелинда Гейтс“ дари десетки милиони долари за разработка и доставка на ваксина против коронавируса прогнозира, че това ще се случи до февруари следващата година. Той обаче е песимистично настроен към развитието на пандемията. Според него през зимата ще продължат да се увеличават новозаразените и смъртните случаи, а негативната статистика ще продължи поне до февруари.

Създателят на “Майкрософт” алармира, че ситуацията през следващите шест месеца ще бъде изключително трудна. Милиардерът посъветва хората да носят маски и да спазват всички противоепидемични мерки. Той коментира, че в Европа са приложени по-ефективни ограничения, отколкото в Съединените щати. Според него заради добрите новини от фармацевтичните компании хората ще спрат да се пазят достатъчно, но това не бива да се случва поне до пролетта, когато се очаква масова имунизация на населението. По думите му логистиката на ваксината ще бъде предизвикателство, както и стереотипите на хората, които заклеймяват препаратите.

През последните месеци името на Бил Гейтс се свърза с множество конспиративни теории за разпространението на коронавируса. Най-популярните са, че семейната му фондация е платила за създаването на вируса, който е разработен за био оръжие, а чрез ваксината хората ще бъдат чипирани.

Остави коментар