Бил Гейтс – 5 хубави книги за ужасна година

0

„Тази година понякога избирах да се задълбоча в трудни теми като Black Lives Matter протестите. В други случаи имах нужда от промяна и предпочитах нещо по-леко в края на деня. В резултат на това прочетох книги от различни жанрове, много от които страхотни”, пише той.

Този път в блога си Gatesnotes Бил Гейтс препоръчва “5 хубави книги за една ужасна година”.

The New Jim Crow: Mass Incarceration in the Age of Colorblindness от Michelle Alexander

“През последните месеци и аз, както много други бели хора, исках да разбера по-добре проблема със системния расизъм”, обяснява Гейтс. Тази книга предлага поглед към съдебната система, в рамките на която често цветнокожите се оказват несправедливо атакувани повече от останалите. Книгата обяснява добре историята зад тази тенденция, като прилага статистически данни, поставени в нужния контекст. „Когато прочетох книгата, бях по-убеден от всякога, че имаме нужда от по-справедлив подход към присъдите и повече инвестиции в общностите на цветнокожи.”

Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World от David Epstein

“Започнах да следя работата на Епстийн, след като гледах страхотната му TED лекция от 2014 г., свързана със спортните постижения”, уточнява Гейтс.  В книгата Епстийн развива тезата, че макар да оставаме с впечатлението, че светът иска от нас да сме тесни специалисти, всъщност имаме нужда от повече хора, които да имат по-широк поглед и трупат разнообразен опит. Той дава примери от Роджър Федерер до Чарлз Дарвин, както и за експерти по темата за Съветския съюз от времето на Студената война. „Мисля, че неговите идеи помагат да се обясни отчасти и успехът на Microsoft, защото ние наемаме хора, които имат наистина широк поглед не само в своята област, но и отвъд нея”, смята основателят на компанията.

The Splendid and the Vile: A Saga of Churchill, Family, and Defiance During the Blitz от Erik Larson

Понякога историческите книги звучат по-съвременно, отколкото авторите им са си представяли. Такъв е случаят и с тази книга за 1940 и 1941 г., когато англичаните прекарват почти всяка вечер скрити в мази и метростанции, заради германските бомбардировки. “Страхът и тревожността, които изпитват – макар и много по-тежки от това, което чувстваме в момента заради COVID-19, звучат познато”, коментира Гейтс. Ларсън представя много ярко какъв е бил животът на англичаните по време на този ужасен период, като описва и британските лидери, които им помагат да преминат през кризата, в това число Уинстън Чърчил и неговите съветници. Книгата няма как да предостави достатъчно широк поглед върху Втората световна война, но е чудесно допълнение към литературата за този трагичен период.

The Spy and the Traitor: The Greatest Espionage Story of the Cold War от Ben Macintyre

Тази нехудожествена книга е фокусирана върху Олег Гордиевски, офицер на КГБ, който става двоен агент и работи и за британците, и Олдрих Еймс, американски шпионин, за когото се смята, че го е предал. Макинтайър използва не само западни източници (в това число и Гордиевски), но представя и руската гледна точка. „Книгата е също толкова вълнуваща, колкото любимите ми шпионски романи“, пише Гейтс.

Breath from Salt: A Deadly Genetic Disease, a New Era in Science, and the Patients and Families Who Changed Medicine от Bijal P. Trivedi

Тази книга е истински позитивна. Тя документира историята на невероятна научна иновация и как тя подобрява живота на почти всички пациенти с муковисцидоза и техните семейства. „Тази история е особено значима за мен, защото познавам семейства, които се възползваха от лечението, описано в тази книга. Подозирам, че ще видим още много книги като тази в следващите години, защото биомедицински чудеса се случват в лабораториите с невиждана досега скорост“, посочва Гейтс.


Източник: gatesnotes.com

Остави коментар