Бутан: Държавата на щастието!

0
Бутан: Държавата на щастието!

Бутан: Държавата на щастието!

Бутан е една от най-слабо развитите страни в Източното полукълбо, но все пак страната се класира на осмо място сред 20-те най-щастливи страни. Кралство Бутан притежава не само уникална природа, но и много топло, гостоприемно и сърдечно население. Именно това поставя и страната сред най-препоръчваните държави за посещение през 2020 година според Lonely Planet.

Жителите на кралството се смятат за едни от най-щастливите хора на света. А и как иначе, след като цялото управление на страната се грижи за тяхното щастие. Това е основния фокус на управляващите. Основната цел на правителството е стремежът всеки поданик на страната да бъде максимално щастлив.

За да не остава само на празни приказки и да докажат черно на бяло колко сериозно правителството приема щастието на сънародниците си, те го добавят в Конституцията на страната. През 2008 година дори е създадена държавна Комисия, която следи за всеобщото щастие на населението, която си има свой министър-председател.

Бутан е единствената страна в света, която има специално създадено Министерство на Щастието. Може би и това е причината в кралството да няма брутен вътрешен продукт, а вместо това – брутно национално щастие.

Бутан: Държавата на щастието!

Тук може би е и момента да споменем, че Бутан е единствената страна в света, напълно забранила тютюнопушенето и търговията с тютюн.

Колкото и странно да ни звучи това, особено на нас българите, истината е че тази планинска страна, разположена в Южна Азия, толкова много държи хората да са щастливи, че време на всяко преброяване на населението се задава един и същ въпрос – „Щастливи ли сте?“. Още по-хубавото е, че отговорът е почти на 100% положителен.

По-голямата част от населението отговаря, че са щастливи, други че са „много щастливи“ и едва около 3% от хората споделят, че са „не много щастливи“. А представяте ли си, ако се пусне подобно допитване до българския народ? Тук мислим, че ще счупим всякакви рекорди, но в тотално противоположна посока от тази на Бутан.

Нормално е хората в Бутан да бъдат толкова щастливи. Страната се е заела сериозно с тази си своя мисия. Управляващите се грижат да няма глад и престъпност, а хората не знаят какво е война и бедност.

Бутан: Държавата на щастието!

Може би всичко това на нас ни звучи като приказка, но е факт. На цялата територия на кралството е забранен ловът. Никой няма право да убива животни, а именно това е и причината почти цялото население на страната да са вегетарианци. В Бутан не се изсичат горите, дори напротив – непрекъснато се залесява. Забранен е вносът на химически торове, затова и всичко, което расте на тяхна земя се счита за екологично чисто. Което според нас допринася за щастието на хората там.

В страната можем да видим основно хора облечени в националните им носии, тъй като страната залага изцяло на дрехите и храната, произведени в страната, без внос отвън.

Остави коментар