Белият хакер Scambaiter, хакна измамници и ги опозори

Scambaiter

В Индия, както я всички други държави, са широко разпространени схеми за мошеничество. Когато злоумишлениците се свързват с жертвата и се представят за служители по информационна безопасност на тяхната банка. Те успяват да получат необходимата информация, с помощта на която прехвърлят чуждите пари към своите банкови сметки.

Но този път мошениците се натъкнаха на блогърa Scambaiter, които буквално разкри техните реални личности. Публикува ги в свободен вид и публично ги опозори пред целия свят.

Индийският блогър с никнейм Scambaiter се счита за бял хакер и е специализиран в ловенето на мошеници от този тип. Когато се натъкне на подобни случаи публикува специализирани шеговити клипове в YouTube.

В този случай той получил в електронната си поща имейл, в който се съобщава за негова поръчка в Amazon, която той със сигурност не е правил. Както обикновено, в електронното писмо е записан номера на на телефона на кол-центъра, където е трябвало да позвъни, за да отмени тази „поръчка“.

Обикновено мошениците от този тип искат да им бъде съобщен изпратения от Amazon SMS код, за да извършат „необходимата проверка“.

Само че на практика този код служи за нулиране на паролата в Amazon. Нещо което измамниците предварително са подготвили и тази информация им е необходима, за да разполагат с чуждия акаунт. В този случай престъпникът обикновено съобщава че всичко е протекло успешно. Само че извършва няколко покупки с банковата карта на жертвата, която е прикачена към акаунта.

Но мошениците, които са се свързали със Scambaiter са решили да отидат доста по-далеч.

Те са използвали неговите данни от Amazon акаунта, за да може жертвата да им има по-голямо доверие. Понеже могат да цитират нейното име, адреса и т.н. След това го помолили да инсталира TeamViewer и да им предостави достъп до своя компютър. За да могат по-детайлно да разгледат възникналия хипотетичен проблем.

Докато мошениците се опитвали да осъществят връзка с неговия компютър, той използвал същата схема срещу тях.

Успял да види от кой IP адрес се осъществява тази дейност. Открил разположението на кол-центъра, където се намират тези хора. Проникнал в техния компютър и открил в него документ, в който са описани различни сценарии за подобни кражби на пари плюс дори снимки на личните карти на тези служители. С помощта на тази информация белият хакер открил Facebook страницата на един от мошениците и успял да разбере редица подробности от неговия живот.

След това хакерът се престорил на невинна жертва и започнал да изпълнява всичките указания на отсрещната страна. Като в същото време хапнал камерата на мошениците и извел изображението от нея на своя екран. Когато им предоставил достъп до своя компютър, служителите на този мошенически кол център видели на екрана самите себе си. Scambaiter успял да запише всичко – тяхната паника, опитите да изключат камерата и т.н.

В крайна сметка Scambaiter стана нещо като национален герой. Въпросното видео вече е гледано над 15 милиона пъти. За неговия канал се абонираха около половин милион души, които очакват да видят нови подобни случаи.

Остави коментар