Българите на световната сцена – част 8

0

Tри българки получиха награди от по 5000 евро за своите смели проекти за опазване на Черно море, по-чист въздух и зараждане на звездите в рамките на националната стипендия „За жените в науката”.

Д-р Искра Колева, д-р Радослава Бекова и д-р Любов Георгиева са тазгодишните носителки на стипендията, с която L’Oréal и ЮНЕСКО подкрепят каузата за повече жени в науката. Отличията, които се отпускат всяка година на млади жени учени, имат за цел да насърчат тяхната научноизследователска кариера.

Д-р Радослава Бекова – главен асистент в Института по океанология към БАН-Варна – впечатли журито с проект, фокусиран върху изследване степента на замърсяване на българското Черноморие и плажовете и идентифициране на източниците на това замърсяване. В основата си проектът цели ограничаване на един от най-големите замърсители в наши дни – пластмасата.

Втората стипендиантка по програмата „За жените в науката” тази година е д-р Искра Колева – млад химик и в момента главен асистент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски”. Нейният проект е насочен върху изследване на свойствата на катализаторите и намаляване на вредните емисии в околната среда. В основата си изследването цели понижаване на замърсяването и вредните емисии във въздуха у нас, което е особено наболял проблем.

Д-р Любов Маринкова, талантлив астрофизик и член на единствената група по звездообразуване у нас към катедра Астрономия на СУ „Св. Климент Охридски”, е третият стипендиант. Нейният интерес към науката датира още от ранна детска възраст, заради многото научнофантастична литература, която родителите ѝ четат. Проектът, с който тя печели стипендия, е фокусиран върху изучаване на зараждането и еволюцията на звездите и цели да отговори на въпроса: „Защо и как се раждат звездите?”.

Тази година стипендиантската програма „За жените в науката” се провежда за 10-и юбилеен път в партньорство между L’Oréal България, СУ „Св. Климент Охридски” и Националната комисия за ЮНЕСКО – България. Програмата се наложи като един от най-престижите научни конкурси в страната и досега отличи 27 дами за техния научен потенциал и постижения в изследователската дейност с общ награден фонд от 135 000 евро.


Източник: technews

Остави коментар