Българите на световната сцена – Част 2

0

Българин подобри световен рекорд по плуване

След като през м.г. преплува 44,7 км от нос Емине до Маслен нос и става единственият атлет, прекосил акваторията на Бургаския залив, той отглежда в себе си още една пионерска мечта – да преодолее изпитание отвъд човешките физически възможности.

В съботната привечер на 22 август Цанко Цанков излиза от басейна на бургаския комплекс “Флора” като първият човек в света, плувал най-бързо в продължение на 12 часа в 50-метров басейн. Той започва маратонския си поход в 7,30 часа и половин денонощие по-късно спира електронното броене на 50 км и 600 м.

Цанко Цанков ще кандидатства за Гинес. Българин подобри световния рекорд от 12 часа плуване без прекъсване в 50-метров басейн. 33-годишният плувец успя да подобри рекорда, поставен преди 22 години. Досегашният световен рекорд е дело на словенеца Мартин Стрел през 1998-ма година, достигнал 41км и 200 метра. Цанко Цанков ще опита да подобри този рекорд, но в открит басейн.

Новият световен рекорд ще е поне с 10 километра повече, ще бъде вписан в международните регистри и ще кандидатства за Гинес.

Големият шампион все още не е отпразнувал победата си, но вече гледа към следващата си “непостижима” цел – да стане първият човек в света, преплувал осеяния със силни течения, бурни ветрове, високи вълни и резки температурни смени проток Гибралтар.

Остави коментар