България като “червена зона”

0

България като “червена зона”. Кои са най-новите изисквания за българи, пътуващи в Европа

През последната седмица броят на потвърдените случаи на корона вирус в България се увеличи близо два пъти спрямо предходните седем дни. Това принуди редица европейски държави да поставят части от България или цялата ѝ територия в списъците си с т.нар. „червени зони“. Актуална информация можете да откриете в т.нар. Ситуационен център на Министерството на външните работи.

Най-новите мерки в Европа.

Естония

Преди две седмици Естония включи България сред страните, за чиито граждани и пристигащи оттам се предвижда задължителна двуседмична изолация. Става въпрос за над 30 държави. Единствено пристигащите в Естония от Финландия, Литва и Латвия могат да избегнат двуседмичната карантина, ако представят документ за отрицателен PCR тест в рамките на 48 часа преди пристигането си и не са пътували другаде през последните 14 дни.

Малта

От 24 октомври пътуващите от България за Малта са задължени да представят отрицателен резултат от изследване за корона вирус, направен до 72 часа преди влизането в страната. Хората, които не разполагат с такъв, могат да бъдат приканени да дадат проба за изследване при пристигането си на международното летище в Малта или да бъдат поставени под 14-дневна карантина.

Чехия

Една от най-засегнатите от втората вълна на пандемията страна – Чехия, вече въведе извънредно положение и затвори всички търговски обекти и обществени места, с изключение на хранителните магазини и аптеките. Въведен беше и вечерен час за свободно движение на гражданите, който може да бъде нарушаван само по изключение: пътуване до работа, семейно посещение, пътуване до здравно заведение, посещение на сватба или погребение, пътуване извън страната или завръщане от чужбина. Забранени бяха и пътуванията до Чехия с цел туризъм или посещение на приятели. Разрешават се обаче посещения на страната заради бизнес ангажименти, по важни семейни поводи, сватби, погребения или по медицински причини.

Молдова

Сред страните, приели ограничения за пристигащи от България, е и Молдова. От 26 октомври местното здравно министерство обяви нов ограничителен списък на страните.

Според новите изисквания, в страната могат да влизат идващи от България, ако са членове семейството на молдовски граждани, ако притежават разрешение за дългосрочно пребиваване, ако пътуват по работа, ако учат в Молдова, ако пътуват по здравословни причини, ако работят на трансгранични проекти или ако са дипломати или членове на официални делегации. Всички пристигащи в страната от „червена зона“ или преминали транзитно през такава подлежат на задължителна 14-дневна карантина. Изключение се прави за шофьори на международни превози и екипажи на самолети и кораби, пътуващи по здравословни причини, студенти и ученици в Молдова, дипломати и официални лица от делегации, както и за транзитно преминаващи.

Дания

Уважителна причина за влизане от 26 октомври изисква и Дания, ако пристигащите са от „високорискова“ или „карантинирана“ държава. В тези случаи трябва да бъде предоставен предварително направен тест за корона вирус, с отрицателен резултат не по-стар от 72 часа. Към този момент за „високорискови“ се считат страните от ЕС, Шенгенското пространство, както и Великобритания.

Словения

От 28 октомври Словения добави към Благоевградска област в „червения списък“ с региони в България и областите Разград, Сливен, София-град и Търговище. Живеещите в тези райони, които предприемат пътуване до Словения, трябва да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест за корона вирус, който не е по-стар от 48 часа преди влизането в страната. Не представилите отрицателен тест подлежат на 10-дневна карантина. Тест може да бъде направен и след налагането на карантина, която ще отпадне при негативен резултат.

Гърция

Междувременно Гърция временно спря движението през ГКПП Кулата – Промахон между 00.30 ч. до 05.00 ч. В този интервал гръцките гранични власти само товарни автомобили. На границата от всеки се изисква да представи отрицателен PCR тест.

Ресторантите, баровете, кафенетата, кината, музеите и закритите зали за спорт и фитнес ще бъдат затворени за един месец, като мярката влиза в сила от 3 ноември. Ограничението засяга цяла Северна Гърция и областта Атика, включително столицата Атина. Търговията на дребно, индустрията и училищата ще продължат да работят, както и хотелите и заведенията в сферата на услугите като фризьорските салони.

Белгия

Белгия също включи няколко района в България в рисковата „червена зона“ – Северозападен, Северен централен и Южен централен. За пристигащите оттам е предвидено попълване на въпросник за самооценка, приложен към формуляра Passenger Locator Form. В зависимост от отговорите хората могат да бъдат поставени под задължителна 10-дневна карантина, за което ще бъдат уведомени с есемес.

Всички пътуващи за Белгия със самолет или кораб са задължени да попълнят и изпратят предварително по електронен път въпросния формуляр, но не по-рано от 48 часа преди пристигането си в Белгия. При правилно попълване се получава есемес код за потвърждение, който трябва да бъде представен при чекиране и качване на борда. За пътуващите с друг вид транспорт, попълването на формуляра е задължително само при престой в Белгия надхвърлящ 48 часа.

Германия

Германия обяви цяла България за рисков регион от 1 ноември, налагайки ограничителни мерки за идващите от страната граждани. Българското посолство в Берлин информира, че местните власти изискват за всички пристигащи от рискови региони тест за корона вирус и само отрицателен резултат е основание за освобождаване от задължителната 14-дневна карантина.

Франция

Решения за национална карантина засега взеха Франция и Англия. При французите мярката влезе в сила на 30 октомври и ще продължи поне до 1 декември. Вътрешните европейски граници на Франция остават отворени за пътуване в рамките на европейското пространство.

Англия

Карантината в Англия пък влиза в сила от 5 ноември. До 2 декември ще бъдат затворени всички търговски обекти, които не са от първа необходимост, като хранителни магазини и аптеки. Новите мерки обаче няма да засегнат училищата и другите образователни институции, които остават отворени за присъствени учебни занятия. Нормалната си дейност засега ще продължат съдилищата и парламентът.

Беларус

На 1 ноември властите в Беларус обявиха, че затварят частично всички сухопътни граници на страната заради пандемията. Според съобщение на Комитета за граничен контрол се забранява „влизането на чужди граждани и лица без гражданство“ от Латвия, Литва, Полша, Украйна и Русия. Изключение са руските граждани, които искат да преминат транзит през Беларус на път за родината си. Ограничението не се отнася и за трансграничната търговия, дипломати и други официални делегации. Пътниците, пристигащи в Беларус на летището в столицата Минск, също ще могат да влизат в страната.

Остави коментар