България иска да закрие Zamunda

0
Zamunda

България моли за помощ САЩ за закриването на Zamunda и други торент тракери. Идва ли краят на една епоха?

Общите усилия между държавите в борбата с онлайн пиратството не спират. Наскоро предприети действия от страна на българската страна може да поставят точката на един от най-посещаваните интернет ресурси в българската част на Интернет. За това съобщава TorrentFreak.

Медията припомня, че страната ни дълго време е поставена в т.нар. „Специален списък за наблюдение301“.

Става дума за документ, подготвян от Офиса на търговския представител на САЩ. В него биват посочени страните, в които има проблем със спазването на правата на интелектуалната собственост. В последните години обаче, българската държава работи активно по проблемите, което и дава конкретен резултат. България е премахната от въпросния списък.

TorrentFreak съобщават, че през 2020, България е заявила готовност за търсенето на съдебна отговорност към популярния торент тракер Zamunda.net.

Както и други известни пиратски сайтове, като ArenaBG.com, Zelka.org и RARBG.to. Медията цитира доклад от тази седмица, изпратен от българските власти към USTR.

В него бива посочен прогреса, който страната ни е постигнала по отношение на препоръките на САЩ и конкретните мерки, които планира да предприеме в бъдеще.

Така например, докладът посочва, че софийска градска прокуратура е започнала досъдебно производство срещу Zamunda.net, ArenaBG.com, Zelka.org и RARBG.to с обвинение за нарушаване на запазените права на интелектуална собственост.

Изданието посочва, че през ноември миналата година, въпросът е бил обсъждан на най-високо дипломатическо ниво. Там е бил проведен разговор между висш представител на Държавния департамент на САЩ и посланика ни в страната.

Но в споменатия доклад, България подчертава изрично взетите в това отношение конкретни мерки.

В документа се посочва, че са проведени множество разпити на свидетели и проверки на сайта. Също така са подготвени и изпратени писма с молба за юридическа помощ до властите в САЩ, Австралия, Босна и Херцеговина, Швеция и Швейцария.

В писмата е направено запитване за информация и прекъсване на достъпа на потребителите до конкретните сайтове. Те обаче си остават онлайн, а от българска страна напомнят на САЩ, че те също трябва да свършат своята работа.

Изглежда, че Zamunda.net има сървъри, които са разположени в Щатите. А наскоро американското правосъдно министерство е издало съответните заповеди за тяхното изключване.

Оказва се, че в края на януари тази година, от кабинета на висшия прокурор на България е изпратено до американското правосъдно министерство официално искане.

То е за „изземването на нелегални сървъри, съхраняващи огромни количества развлекателно и софтуерно съдържание, нарушаващо правата на интелектуалната собственост„ на американска територия, собственост на българския пиратски торент тракер Zamunda.

Дали това ще е края на Zamunda, предстои да разберем в следващите месеци.

Източник: kaldata

Остави коментар