България, Европа, Турция и COVID-19

България

Германия вади България от списъка с рискови зони за пътуване

България влиза в зеления списък на Германия от 30 май. Това става възможно след като институтът Роберт Кох извади страната ни от списъка на рисковите зони за пътувания, съобщават от Министерство на туризма.

Информацията за промените е публикувана на официалната страница на германския институт. Според актуалните данни, оповестени днес, се вдигат забраните и ограниченията, свързани с COVID-19 при пътувания от Германия към България. На официалния портал на института може да бъде намерена пълна информация за дестинациите, за които не се допускат посещения и за тези, които са включени в списъка като зони без риск.

От 1 юли пътуваме в ЕС с цифров COVID сертификат

Евролидерите одобриха цифровия сертификат за пътуване в Европейския съюз. Той има за цел да улесни пътуването на всички граждани на общността, докато трае пандемията. Цифровият сертификат ще бъде валиден в Евросъюза от 1 юли и ще се издава безплатно.

Официално документа ще влезе в сила на 1 юли. Сертификатът не е задължителен, той е улесняващ документ, доказващ ваксинация, отрицателен PCR тест или имунитет сред боледуване.

Държавите-членки остават свободни да решат какъв ще е периодът на валидност след ваксиниране и дали ще приемат ваксинирани лица само с първа доза. Неимунизираните обаче ще трябва да следят изискванията на всяка държава за вида и валидността на тестовете, които признава.

Българите вече могат да влизат в Турция и със сертификат за ваксинация

Съгласно съобщение на Областния управител на град Одрин, Р. Турция, българските граждани, желаещи да посетят Турция, вече ще могат да влизат на територията на страната през ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле освен с документ за отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19 и със сертификат за имунитет или за поставена ваксина срещу COVID-19, издадени от компетентните български власти. Документът за ваксинация следва да удостоверява, че са изминали най-малко 14 дни след поставянето на втората доза. Българските граждани, които не са ваксинирани поради възрастта си (под 18 години), ще бъдат освободени от тестване и карантина съгласно горните правила, ако пътуват със семействата си, които имат сертификат за ваксина.

При необходимост от съдействие българските граждани в Турция могат да се обръщат към Генералното консулство на България в Одрин на следните телефонни линии: +90 284 214 06 17, дежурен телефон в извънработно време в работни дни +90 533 7396140 и на дежурен телефон в почивни и празнични дни +90 533 6298164.

Остави коментар