Байдън следи внимателно корупцията на Западните Балкани

Западните

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за разширяване на обхвата на спешните мерки в региона на Западните Балкани.

Оригиналната наредба е приета през 2001 г.

Както и критериите за налагане на санкции на САЩ за справяне с предизвикателства като корупцията и други действия, които пречат на ключови институции и международни споразумения.

С указа, Байдън разпореди санкциониране на всяко лице, за което министерството на финансите, след консултация с Държавния департамент, установи, че е „отговорно или съучастник. Независимо дали е пряко или косвено замесен в дейности или политики, които застрашават мира, сигурността, стабилността или териториалната цялост“. Това се отнася за всяка област или държава в Западните Балкани и подкопава демократичните процеси и институции в региона.

” Наказанията включват и отговорните за “сериозни нарушения на правата на човека” и участие в корупция в региона. Включително присвояване на публични средства, отчуждаване на частна собственост за лична облага или за политически цели и подкуп. Според Белия дом регламентът предвижда и санкциониране на участници, участващи в „нарушения или дейности, които възпрепятстват или застрашават прилагането на всяко споразумение за регионална сигурност, мир, сътрудничество. Или взаимно признаване, рамка или механизъм, свързани със Западния Балканите.”

Новият регламент обхваща също Споразумението от Преспа от 2018 г. Както и Механизма на Международния наказателен съд, който е наследник на Трибунала в Хага, уточнява МИА.

Остави коментар