БАБХ проверява обектите, предлагащи сладолед

БАБХ

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва от понеделник (14 юни) извънредни проверки на обектите за производство и продажба на сладолед в цялата страна.

Предприятията за производство ще бъдат проверявани до 30 юни. А до 30 септември ще се проверяват търговски обекти като колички, щандове на открито, подвижни обекти и др.

В производствените предприятия инспекторите от БАБХ ще проверяват суровините и материалите, използвани за направата на сладолед. Както и етикетирането на готовия продукт и ще бъдат вземани проби за лабораторни изследвания.

В обектите за продажба Агенцията по храните ще инспектира хигиенните условия за продажба на сладолед. Както и спазване на условията за съхранението му. Ще се проверява и дали търговците предоставят на потребителите задължителните данни за наличие на вещества или продукти, които могат да станат причина за проява на алергии.

Хотелиери и ресторантьори: Стикерите за ваксинация създават проблеми, вместо да ги решават

Стикерите за 100 процента ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите, са дискриминационни. Те ще доведат до много и различни проблеми за бизнеса. Това е становището на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

По думите им натиска да се имунизират служителите на всяка цена води до отлив на персонал. Което създава още един много сложен за решаване и опасен за бизнес проблем.

“Има хора, на които по здравословни причини не може да бъде поставена ваксина и такива, които вече са преболедували и имат достатъчно антитела и затова не искат да се имунизират веднага”, коментира заместник-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

“Освен това, не е ясно кой ще проверява дали тези стикери отговарят на истината“, допълва председателят на БХРА Георги Щерев.

При голямото текучество на персонала, стикерите могат да бъдат подвеждащи още на следващия ден, след като бъдат поставени, тъй като при напускането на някой служител веднага трябва да се намери друг, а той може и да не е имунизиран, коментира Щерев.

Източник: БТА

Остави коментар