Автомобилният шибидах – същност, функции и ремонтни дейности

Автомобилният шибедах – същност, функции и ремонтни дейности

Автомобилният шибедах – същност, функции и ремонтни дейности

Любимите ни автомобили са снабдени с много части и компоненти – някои от тях са безспорно от първостепенно значение и основополагащи за оптималното движение на превозното средство, докато други са от по-второстепенно значение и по-скоро обслужват комфортното ни возене или шофиране. Такава част със сигурност е люкът на тавана, който наричаме шибидах – панорамният прозорец, разположен над главите на пасажерите в колата е една от прекрасните и хващащи окото екстри, към които никой любител на превозните средства не би останал равнодушен.

В днешната статия решихме да поговорим за същността, функционалностите и начините, по които един шибидах би могъл да бъде поправен, когато се случи някаква неизправност с него. Считаме, че кола, притежаваща шибидах, със сигурност е нещо, което си струва да обмислите и да притежавате. Със сигурност множеството положителни аспекти навеждат везните в полза на това да заложите наличието на шибидах в списъка си с функционалности и екстри, които да притежава следващият ви автомобил.

Г-н Микрон и част от неговия екип | Снимка: mikrondocev.com
Г-н Микрон и част от неговия екип | Снимка: mikrondocev.com

Какво представлява един шибидах и защо го харесваме толкова?

Шибидах наричаме люка или множеството панорамни прозорци, разположени на тавана на автомобила. Излишно е да споменаваме как разположението на стъкла там подобрява неимоверно екстериора и интериора на всяка кола. Едва ли има нещо по-приятно и интригуващо от гледката към небето, докато се возите на дълъг път.

Освен естетическа, всеки шибидах разбира се притежава и функционалност. Идеалното средство е за проветрение и достъпването на свеж и чист въздух в купето на автомобила. Някои модели се отварят нагоре тип „крило“, докато други могат да бъдат приплъзнати и назад за още по-голяма площ на отваряемост. Отварящите се платнени тавани, които се събират в задната част на автомобила и са една от най-атрактивните функционалности, също по същество се причисляват към шибидах системите. Механизмите на различните шибидах системи се задвижват или ръчно чрез ръхохватка, или посредством електромотори, чието задвижване става посредством натискането на бутон – подобно на електрическите стъклоповдигащи механизми за прозорците на вратите.

С г-н Микрон на авторемонт!
Запази час сега!

Какви проблеми биха могли да възникнат с един шибидах?

За да предотвратите възникването на каквито и да е проблеми, свързани с шибидах, ние препоръчваме честата профилактика – тя се изразява в смазване, проверка на състоянието на оточните тръби. Чести проблеми, възникващи с шибидах системите, касаят запушване на оточниците – нормално е малко количество вода да се събира в тези оточни тръби, след което по канали да бъде изведена извън автомобила. Запушването на тези тръби увеличава риска от протичане и наводняване на купето. Ако водосъбирателната тарелка прелее, то салонът на автомобила ви би се намокрил, което води редица дискомфортни ситуации след себе си. Друг лош сценарии е намокрянето и изгарянето на важната електроника, също намираща се в купето на превозното средство. За да си спестите тези най-често срещани проблеми, както и редица други второстепенни такива, ние препоръчваме често да окачествявате щателна профилактика на вашата шибидах система в професионален сервиз.

  • 2
    Shares

Остави коментар