Авокадо и ядки – помагат срещу тревожност

0
Авокадо

Учени от института “Вайцман” в Израел са установили, че съединението бета-ситостерол, което се среща в някои храни, помага за намаляване на нивата на тревожност, пише сп. “Cell Reports Medicine”.

Бета-ситостеролът се съдържа в растителни храни, сред които авокадо, шамфъстък, олио от рапица, и някои зърнени продукти.

Авторите на изследването са провели редица тестове, за да установят как тези храни влияят върху нивата на тревожност. В експерименти с лабораторни мишки бета-ситостеролът е показал своята активност, действайки успокояващо на гризачите.

Изследователите също така са се уверили, че съединението няма странични ефекти, пише БТА. В близко бъдеще специалистите възнамеряват да тестват действието на бета-ситостерола и при хора.

По едно авокадо на ден пази доктора далеч от мен

Консумацията на едно авокадо дневно може да ни спаси от затлъстяване, свързано с настъпването на средната възраст.

Изданието цитира изследване на калифорнийски учени от университет в Лома Линда. Те анализирали метаданни от 55 хиляди мъже и жени на възраст над 30 години в течение на 11-годишен период. Оказало се, че хората, консумирали по едно авокадо дневно, били с много по-малък шанс да страдат от затлъстяване и наднормено тегло в следващото десетилетие, пише в. “Дейли мейл”, цитиран от БТА.

Доброволците трябвало да отговорят на въпросник колко често са яли авокадо и в него да впишат теглото си. Измерванията били направени в началото, в средата и в края на експериментите. Тези от участниците, които консумирали най-малко по една четвърт от плода дневно, се оказали с 15% по-малък риск от затлъстяване, в сравнение с останалите.

Остави коментар