Ашваганда – какво представлява и с какво е полезна

Ашваганда – супербилката, която предлага широк спектър от ползи, включително намаляване на стреса, подобрение на съня и когнитивните функции, както и укрепване на имунната система.

Какво представлява ашваганда?

Ашваганда е аюрведична билка, използвана в китайската и аюрведичната медицина в продължение на почти 4 000 години.

Наименованието “ашваганда” буквално означава “миризма на кон”, като се отнася до нейният остър аромат и естествени свойства за предоставяне на енергия. Ботаническото име на ашваганда е “Withania Somnifera”, но също е била наричана “Индийски женшен” или “Зимна череша”.

Растението е малък храст с жълти цветове. Среща се предимно в Индия и Югоизточна Азия, но също и в части от Африка и Близкия Изток. Ашвагандата е от семейство нощни храсти и вирее в субтропичен климат с много слънце и относително сухи условия, които насърчават растежа му.

Ашваганда не само е универсално и адаптивно растение, но се използва в продължение на хиляди години за лечение на множество състояния, включително тревожност, стрес, фертилност и проблеми със сексуалната функция.

Ползи от използването на ашваганда

Ще разгледаме 10 потенциални ползи от използването на ашваганда, базирани на изследвания и доклади.

Намаляване на тревожността

Най-известното свойство на ашваганда е неговото успокояващо действие върху стреса и тревожността. Като адаптоген, ашваганда действа в рамките на естествените процеси на организма, за да помогне на тялото да се бори с ежедневния стрес. Изследвания по темата показват, че може да помогне за намаляване на общите нива на кортизол, което помага в борбата със стреса и тревожността в източника им. В наши дни всичко, което може да ви помогне да намалите стреса и да се почувствате по-добре, е отлично според нас.

Подобряване на тестостерона и плодовитостта при мъжете

Ползите от ашваганда се разширяват до изследвания и проучвания, специално свързани с мъжкото здраве и плодовитостта. В едно изследване учени откриха, че ежедневният прием на ашваганда през осем седмици значително увеличи нивата на тестостерон при участвалите мъже. Освен това, изследвания от четири различни източника показват, че докато тестостеронът расте, нарастват и концентрацията на сперматозоиди, обемът на спермата и движението на сперматозоидите при мъжете с предишно нисък брой сперматозоиди. Ашваганда може да ви даде допълнителен тласък, за да се справите с трудностите, които животът ви налага.

Подобряване на спортната издръжливост

Ашваганда е най-известна като адаптоген, който помага с противодействието на тревожността. Знаете ли обаче, че тя също е свързана с по-добра спортна издръжливост? В някои изследвания учени откриха, че приемът на ашваганда беше свързан с значително по-високи нива на кислород в кръвта на спортистите, участвали в изследването. Това означава, че тези мъже могат да изпълняват по-тежки, по-дълги усилия и с по-малко стрес за тялото… Мисля, че можете да разберете защо това е полезно.

Подобряване на психичното здраве

Ашваганда не само помага за облекчаване на стреса и разполага с доказани противотревожни свойства, но също така работи в сътрудничество със системите, които подобряват общото ви психично здраве. Не е толкова изненадващо да се разбере как тези две неща могат да работят ръка за ръка. По-малко стрес и тревожност? По-малко проблеми с психичното здраве.

Намалява възпалението

В едно изследване, завършено през 2021 г., на участниците им бяха дадени ашваганда и други билки за седем дни, и към края имаше значително намаление на нивата на възпалителни маркери в техните организми. Това е отлична новина за хората, които се борят с възпалителни разстройства, проблеми с червата или стомаха и дори за тези, които просто търсят подобряване на общото си чувство за вътрешно благополучие.

Подсилва имунитета

Заради антиоксидантните си свойства и съединенията, които естествено се съдържат в растението, ашваганда също е открита да усилва имунната реакция на тялото. Подобно на специфичните свойства на женшена, антиоксидантите, открити в ашвагандата, повишават способността на тялото да се бори със свободните радикали и да почиства токсините от системата му. Редовното приложение не само ще ви даде сили да преодолеете деня, но ще ви направи да се чувствате по-добре за по-дълго и да сте готови за дори и най-заетите вечери.

Подобрява сънят и помага срещу безсъние

Една от най-добрите ползи от ашваганда е нейната способност да помага за съня и да противодейства на ефектите на безсънието. Изследване с възрастни, които страдаха от безсъние след прием на ашваганда в продължение на осем седмици, показа, че те имаха подобрено качество на съня и бяха по-отпочинали след събуждане в сравнение с тези в контролната група.

Увеличава физическата сила и жизнеността

В проучване от 2015 г. изследователите откриха, че ашваганда може да се подобри резултатите при изграждане на мускули. Билката подобрява цялостното физическо представяне по време на упраженения и възстановяване. Участниците в изследването откриват, че не само мускулната им сила се повишава, но и размерът и плътността на мускулите.

Подобрява когнитивните функции, паметта и мозъчната функция

Ашваганда има положителен ефект върху когнитивната функция. Според изследване, учени отбелязаха значително подобрение на изпълнителната функция, вниманието, фокуса, реакционното време и производителността по време на когнитивни задачи. Откриха, че обработката на информацията и паметта бяха значително подобрени сред участващите. Това подсказва, че билката може да повлияе положително на общата мозъчна функция и дългосрочната когнитивна функция.

Подобрява сърдечното здраве и намалява кръвното налягане

Група от изследвания за ефекта на билката върху кръвното налягане и функцията на сърцето показат, че тя допринася за намаляване на нивата на кръвни захари в организма. Ашваганда има мощни антидиабетични свойства и дори помага на клетките да вземат необходимите захари от кръвоносната система.

Дозиране и странични ефекти

С всички тези страхотни ползи, не е изненада, че ашваганда е един от най-популярните и търсени адаптогени на пазара днес. Обичайните дози варират от човек на човек, но обикновено 250-1250 мг на ден са подходящи за различни състояния и приложения.

Въпреки това, нищо не е без своите недостатъци, и за някои тази уникална билка може да причини:

  • Дискомфорт в червата;
  • Диария;
  • Сънливост;
  • Повръщане.

Тази статия има информативен характер. Преди да започнете да приемате ашваганда, както и друг вид хранителни добавки, е важно да се консултирате с лекар, за да се уверите че тя е безопасна за вас.