4 октомври 2022

Apple продължава своята война срещу следенето с цел реклама

цел

Напоследък Apple дава приоритет на поверителността. Включително и обяви война на проследяването на активността на интернет потребителите, с цел показване на таргетирана реклама.

Потребителите на устройствата на Apple вече ще могат да виждат, когато отделни приложения поискат достъп до функции като микрофона, камерата и галерията на телефона. Както и с кои трети страни са се свързали през последните седем дни.

Новата функция „отчет за поверителността на приложенията“ беше представена на годишната конференция за разработчици на компанията, WWDC.

Поверителност

Новият доклад за поверителност надхвърля съществуващите етикети на Apple. Те показват на потребителите какъв вид достъп до устройството искат приложенията, преди да бъдат инсталирани.

Това ще позволи на потребителите да проверят по-задълбочено кога точно дадено приложение е използвало разрешенията, които са му били дадени. И на какви сървъри и услуги от трети страни са предоставяни събираните данни.

Сред другите актуализации относно поверителността на потребителите, които Apple въвежда, са обработка на звука от Siri единствено локално на устройството.

Така че записи да не бъдат качвани до централни сървъри, за разлика от политиките на конкуренти като Amazon Echo. Освен това, Apple Mail няма да показва IP адреса на устройството, от което се четат имейлите. Като ще блокира вградените инструменти за подаване на обратна връзка към маркетинговите инструменти, за това дали един имейл е прочетен или не. Собственият браузър на компанията Safari също ще попречи на трети страни да имат достъп до IP адреса на потребителя, като ще блокира проследяването с цел таргетирана реклама. Абонатите на iCloud също ще имат възможност да използват новата допълнително платена функция на Apple Relay, която работи подобно на VPN инструментите.

Източник: kaldata

Остави коментар