Apple, Mozilla, Google и Microsoft – единен стандарт

стандарт

С излизането на операционната система macOS Big Sur браузърът Safari започна да използва нов API интерфейс за разширенията. Те дават възможност да се използват плъгините, създадени за другите браузъри. Сега се появи информация, че разработчиците на Apple, Mozilla, Google и Microsoft са решили да отидат много по-далече. Както и да обединят своите усилия с цел всеобщ стандарт на методиката за разработка на разширения за браузърите.

В тази инициатива могат да участват и разработчиците на различните плъгини.

Според тези данни, работата върху изграждането на единния стандарт за браузърните разширения ще бъде оглавявана от групата WebExtensions Community Group (WECG). В нея участват Тимъти Хетчър (Timothy Hatcher) от Apple и Саймън Винсент (Simeon Vincent) от Google. Те възнамеряват чрез съвместни усилия да решат няколко основни задачи.

Преди всичко става дума за опростяване на процеса на разработване на разширения чрез създаването на един общ съгласуван модел и общо ядро. Също така, еднакви ще бъдат API интерфейсът и разширенията. Ще бъде съставено подробно описание на архитектурата, използването на която ще даде възможност за значително увеличаване на производителността на създаваните по този начин решения, като едновременно с това ще бъде повишена тяхната информационна безопасност.

Разработчиците на различни разширения за браузъри, които желаят да участват в този проект, могат да се присъединят към него. Това ще става, като подадат заявка в сайта на консорциума World Wide Web Consortium (W3C).

Източник: kaldata

Остави коментар