Антикорупционният фонд раздаде награди “Червена линия”

0

Антикорупционният фонд раздаде първите награди за журналистика срещу корупцията “Червена линия” за 2020. Наградени бяха петима журналисти, имаше и две специални отбелязвания. Наградата е създадена, за да отличава смели журналисти и разследвания, които са хвърлили светлина върху случаи на корупция или са допринесли за утвърждаването на принципите на върховенството на правото в България. Идеята е това да е дългосрочна инициатива на фондацията.

  1. Поредицата на Николай Стоянов от “Капитал” за съмнителни отпускания на кредити от държавната Българска банка за развитие получи приза за журналистическо разследване.
  2. Награда за утвърждаване на върховенство на правото получи Мартин Георгиев от “Сега” за поредица материали, разглеждащи проблемите на съдебната система в България.
  3. Мариян Иванов от БНР – Бургас, получи приза за млад журналист за проследяването на няколко случая на съмнения за корупционни практики в Бургас и региона.
  4. Награда за цялостен принос и присъствие беше присъдена на Канна Рачева от Би Ти Ви.
  5. Фондацията отличи и Венелина Попова от сайта “За истината” с награда за регионална журналистика за поредицата й от материали, разкриващи произхода на дарения, направени от депутата Делян Пеевски.
  6. Журито прави и две специални отбелязвания: на Николай Марченко от “Биволъ” – за журналистическа непримиримост и кураж, и на Полина Паунова от “Свободна Европа” – за журналистическа дързост и рефлекс.

Журито е с председател проф. Иво Драганов, Нов Български университет и НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, и членове Ирина Недева, журналист в БНР и председател на Асоциацията на европейските журналисти, адвокат Александър Кашъмов от “Програма Достъп до информация”, Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на Антикорупционнния фонд, и Бойко Станкушев, директор на организацията. То е разгледало 26 номинации на журналисти от 15 медии. Наградите бяха връчени на онлайн церемония в международния ден за борба с корупцията – 9 декември.

“Гражданската мобилизация срещу корупцията е невъзможна без смели журналистически разследвания”, заяви Бойко Станкушев, директор на АКФ, по време на церемонията. “Те разкриват конкретните факти, проследяват връзките, описват контекста, припомнят ни това, което удобно са ни оставили да забравим. Журналистите са тези, които позволяват да очертаем реалните контури на проблемите, пред които сме изправени”, заяви още Станкушев.

Остави коментар