Американска компания купи български IT бизнес

0
IT бизнес

Най-голямата сделка в софтуерната индустрия в България за 2020 г. е между Yotpo и SMSBump на Михаил Стойчев. Бизнес продаден за 37 милиона долара.

Американска компания е купила български IT бизнес за 37 милиона долара. Най-голямата сделка в софтуерната индустрия унас за 2020 г. е с компанията на Михаил Стойчев SMSBump, съобщава pronewsdobrich.bg.

Михаил Стойчев е съосновател на iSenseLabs и впоследствие SMSBump.

SMSBump е най-голямата сделка на българския пазар за 2020-та година, като официални данни не са обявени, но неофициално се твърди, че фирмата е придобита от американската компания Yotpo за над 37 милиона долара. Това прави SMSBump третият най-голям exit на стартираща компания в България.

Младият предприемач е учил в Американския университет в Благоевград. Специализирал е в САЩ. Когато се върнал от Щатите, се прибрал в Добрич, където се включил в малкия семеен бизнес. Но решил, че за него ще е най-добре да отиде в София.

Там, заедно със състудента си Георги Петров, поставили началото на iSenseLabs.

“Тя е основоположника на всичко, което постигнахме днес. Това се случи преди повече от 9 години и половина”

разказва Стойчев пред ютюб канала “Импакт”.

През 2011 г. създават iSenseLabs с идеята да е конкуренция на платформа за имейл маркетинг и автоматизация.

Започнали да правят сайтове. Първият им клиент била семейната фирма на Михаил в Добрич. Вторият им клиент бил приятел с голяма фирма в Добрич, който искал електронен магазин. Така създали и първия си продукт.

“iSenseLabs е компанията, в която работихме 7 години, създадохме 130 продукта и компанията, която ни даде тласък. Която ни научи как се създава продукт”

споделя Стойчев.

След седем години с трудности и перипетии създават SMSBump. До момента, в който постигат сделката, в компанията работят 15 души, имат 7,5 млн. лв. оборот и 3,4 млн. лв. печалба. 850 % ръст през 2019 г.

Добрите финансови резултати на SMSBump и постоянното разширяване на клиентската база привличат вниманието на различни инвеститори и компании, които искат да придобият бизнеса им.

“Отхвърлихме 15 инвеститори, някои от тях сред най-добрите в света. Отказахме и три предложения за придобиване на бизнеса ни”

разказва съоснователят Михаил Стойчев.

Преговаряли с много инвеститори, но всички искали единият от съсобствениците – Михаил или Георги, да се премести в САЩ.

“Ние не искахме това. “Харесва ни България, харесва ни да сме близо до семействата си”

казва Стойчев.

Успехът идва с предложението на Yotpo. Цената на сделката не е публично оповестена, но се твърди, че е 37 млн. долара, което я прави третата най-голяма софтуерна сделка за българска компания и най-голямото придобиване на стартъп, в който е инвестирал български фонд за рискови инвестиции

Американската Yotpo разработва маркетинг платформа за електронни търговци. Компанията има повече от 400 служители и офиси в Ню Йорк, Бостън, Лондон и Тел Авив. Yotpo има над 8 хил. клиента, като сред тях са дизайнерът Стийв Маден, модният бранд Rebecca Minkoff, GoPro и др.

Амбициите им за развиване на бизнеса и внедряването на българското решение в компанията им довеждат до финала на сделката. Според източници от пазара, това е най-голямото придобиване на българска софтуерна компания с участие на български фонд.

След сделката екипът на българската компания ще работи в София, като целта е офисът им да продължи да се развива като R&D център.

“След придобиването ще можем да се възползваме от много по-силен маркетинг екип и ще имаме по-силно локално присъствие в САЩ, където са голяма част от клиентите ни”

казва Михаил Стойчев.

В дългосрочен план Yotpo цели да се превърне в цялостна маркетинг платформа, в която електронните търговци да намират всичко необходимо за промотиране на бизнесите им.

Източник: dir

Остави коментар