Краят на 2020 сложи край и на една ера в историята на интернет, която е свързана с употребата на технологията Flash на Adobe. На 31 декември компанията спря да поддържа Flash Player, а от 21 януари възнамерява да започне да блокира възпроизвеждането на съдържание в приложението.

Adobe препоръчва на потребителите да деинсталират веднага Flash Player от своите системи, което ще помогне за предпазване на тяхната сигурност. Основните браузъри вече блокират изпълнението на Flash съдържание.

Flash излезе през 1996 година и в даден момент беше най-популярния начин за стрийминг на видео и забавления с онлайн игри. С годините обаче многобройните проблеми със сигурността и бавното навлизане на технологията при смартфоните я обрекоха на постепенна забрава.

През 2010 Стив Джобс ясно изрази намеренията си да не допуска Flash в iPhone заради трудната работа със сензорни дисплеи, проблемите със сигурността и високата консумация на енергия. Според него видеото и анимациите могат да се доставят чрез HTML5 и други отворени технологии.

Adobe все пак пусна версия на Flash за смартфони, но това се оказа закъсняло действие и през 2011 компанията спря разработката на това издание. През 2017 компанията обяви, че през 2020 ще прекрати поддръжката на Flash и това вече е факт.


Източник: mobilebulgaria

Остави коментар