6 неща, които може да правите в Каунас, Литва

0
Литва

Старият град

Разположен почти в средата на страната, вторият по големина град в Литва, е на 92 километра от столицата Вилнюс. Две реки – Нерис и Немунас (Неман) се срещат близо до Стария град. Основният елемент е Площадът на кметството, който е домакин на събития като Коледния пазар.

Кметството на Каунас е разположено в рамките на площада и е добро място да започнете да проучвате своите пътешествия. Сградата, назована като Белият лебед, заради външния си вид, датира от 1542 г. Въпреки че сегашната сграда е възстановена след пожар, вътре има музей, посветен на местната история. Не пропускайте затворническата килия и археологически находки от ханзейски търговци.

Ако искате да научите повече за ролята на града в Ханзата, Литва. Търговски маршрут, който се разпростира от Германия и през Балтийско море, посетете Къщата на Перкунас наблизо. Бивша търговска къща, готическата сграда от червени тухли, сега е домакин на концерти, изложби и обиколки.

Църквата Витовт Велики, построена през 1400 г., е отсреща, на брега на Неман. Улица Алексото Ви води от църквата до внушителната катедрала „Свети Петър и Павел“. В нея се намират величествени органи, девет олтара и гробницата на литовския поет Йонас Мачиулис-Майронис.

Замъкът Каунас

Построен от камък през 14-ти век. Замъкът Каунас се намира зад кметството в парк Сантака, при вливането на Нерис и Немунас. Твърди се, че бивши затворници обитават кръглата кула и бастион, които са частично заобиколени от останките на защитни стени. Днес територията е домакин на културни събития, фестивали и работилници за стрелба с лък и арбалет. Докато в музея са изложени картини, исторически снимки и археологически открития като арбалети, брадви и копия.

Манастир Пазайслис

Този манастир е разположен на обширна територия, която излиза в язовир Каунас, Литва. Това е живописно място и може да Ви бъде простено да мислите, че мястото е избрано заради красотата му. Но манастирът от 17-ти век е построен много преди резервоара. Покрит с купол, бароковият манастир е украсен със стенописи и мраморни колони вътре. Докато под арките му се провеждат концерти и музикални фестивали. На територията се намира и четиризвездният хотел Monte Pacis.

Авеню на свободата

Laisvės Alėja или Avenue Avenue, минава от изток на запад през центъра на Кауна. Приблизително успоредно на река Немунас. Със своите фонтани и цветни лехи, обградили 1,7-километровият листен булевард, човек би се почувствал, като в Париж. Подобно на Париж, пешеходната пътека е облицована с магазини и ресторанти. А местните жители, които се наслаждават на градската кафе-култура. Църквата “Св. Михаил Архангел” се очертава над източния край на улицата. Освен че организират концерти и театрални представления, катакомбите са дом на Каунаския музей за слепи. Сензорна изложба, предназначена да бъде изследвана чрез докосване, звук и мирис.

Дяволският музей

Ако миризмата Ви около музея не е достатъчно странна за вас, влезте в музея на дявола. Това, което започна като частната колекция на местния художник Антанас Жмуидзинавичус, се превърна в изложба от 3000 експоната. Които са разпределени на три етажа. Колекцията е произведена от 70 страни. Освен глинени скулптури и произведения, направени от стъкло и хартия, посетителите могат да очакват да видят дървени маски от Шри Ланка. Както и заклинания за изгонване на злите сили.

Девети форт

25-минутно пътуване с автобус на север от града, ще Ви отведе до Деветия форт. Той разкрива тъмното минало на града. Когато крепостта е построена през 1913 г., тя е една от деветте – оттук и името. Но докато първоначално е бил построен, за да защити хълма Линкува. В края на Първата световна война е превърнат в затвор за тежък труд. Тогава са добавени шестметрова тухлена стена и наблюдателни кули.

През 1940 г., когато Литва е била под съветска власт. Хората са били събрани във крепостта, преди да бъдат изпратени в лагерите на ГУЛАГ. На следващата година, след нахлуването в Германия, нацистите убиват евреи и комунисти във форта. Само на 29 октомври 1941 г. те убиват 9 200 евреи. Почти една десета от жертвите, убити на мястото през цялата Втората световна война.

Обектът е отворен като музей през 1959 г. Посетителите вече могат да правят обиколки с екскурзовод, да изследват парк наблизо и да видят 32-метров паметник на жертвите.

Остави коментар