5 идеи за красива и релаксираща баня в скандинавски стил

баня

Голяма част от хората, когато чуят уют и свежест в банята, си представят красиви помещение с бамбукови постелки, множество цветя, пищни душ кабини и малки рафтове за тоалетни принадлежности. И макар този тип баня да са наистина красиви местенца за релаксация. То понякога простотата и семплият дизайн заслужават главната роля.

Скандинавският стил отдавна е известен със своята семпла визия и неутрални цветове. Които лесно и просто обрисуват спокойствие и хармония в помещението. Ако се замислите, това са основните аспекти, от които трябва да се състои добрият дизайн на банята.

Неутралната палитра е винаги чудесен избор!

Ако скандинавският стил на интериор на баня е известен с едно нещо, то това несъмнено е неутралната цветова палитра.

 • За да създадете перфектната визия заложете като основни цветове на бялото, сивото и черното.
 • Всякакви комбинации с тях са възможни, стига да не прекалите с различните им нюанси. Това в никакъв случай не означава да се лишите от ярки цветове, които харесвате. Винаги може да се направи добра комбинация, която да не бъде натрапчива.
 • Използването на неутрални цветове в банята ще придаде на помещението, също толкова спокойствие като във всеки спа център.

Запълнете помещението с растения

За хора, който прекарват половин година в студ, скандинавците със сигурност обичат растенията, които им вдъхват живот и свежест. Каква по-добра идея от тази да използвате любовта си към зеленината и явно да я покажете в декора на банята си.

 • Една нетрадиционна идея е да окачите смело цветята на декоративна дървена стълба, захваната с кукички за тавана.
 • Ако това не ви допада като декорация, то винаги можете да разположите саксиите на первазите или на шкафовете в банята.
 • Един съвет – изберете растения, които да бъдат с интересни и различни листа. По този начин ще създадете не само уникална визия, но и невероятно усещане за хармония и спокойствие.

Балансирайте с нотка на блясък

Колкото и странно да ви звучи – да, черното може да бъде страхотен избор за вашата баня и дори да не я прави мрачна или потискаща.

 • Страхотна идея е да заложите на черни плочи за пода – гаранция за стил и класа.
 • Белите, изчистени стени и черната плаваща мивка превръщат банята в скандинавско шикозно убежище.
 • Ако идеята за черното в банята ви допада, но все пак не искате да слагате черни плочки, винаги можете да се обърнете към декоративните елементи – черна поставка за кърпи, черен шкаф, черна рака на прозореца и други.

Мислете нетрадиционно

Може да ви изглежда нетрадиционно да добавите розово към неутралната палитра на скандинавците, но резултатът ще ви впечатли.

 • Подходяща комбинация е плочките на пода да бъдат в розов цвят, а стените да бъдат бели и изчистени, без излишни линии и текстури. По този начин акцентът пада върху цветния под и в същото време не е натрапчив.
 • Скандинавските дизайнери обичат странното и нестандартно поставяне на плочки.
 • Ако нямата желание да добавяте цвят, можете спокойно да постигнете красива визия и с неутралната палитра. Заложете на плочки в нетрадиционна форма.

Възползвайте се от естествената светлина

Знаете ли каква е тайната на всяко красиво скандинавско пространство? Изобилието на естествена светлина. Светлината е от изключително значение за едно помещение, особено за банята и то сутрин, когато се приготвяме за работния ден.

 • Красивите големи прозорци са страхотна идея, за да пуснете смело светлината в кътчето ви за релакс.
 • Ако нямате възможност да го направите, помислете за алтернативен вариант – всяко прозорче, колкото и малко да бъде, е една стъпка напред към светлото слънчево помещение.

Източник: maistorplus

Остави коментар