5 бързи съвета как да останете във форма, дори ако нямате време за режими и фитнес

0
5 бързи съвета как да останете във форма, дори ако нямате време за режими и фитнес

5 бързи съвета как да останете във форма, дори ако нямате време за режими и фитнес

Между това да бъде добра майка и съпруга, добра домакиня, успешна в работата си и с добър социален живот, на модерната жена често не ѝ остава много време за допълнителни отговорности като спазване на натоварена фитнес програма и хранителен режим.

Дори и да нямате време за пълна програма за промяна, не е толкова трудно да останете в добра форма и да водите здравословен начин на живот.

Затова сме ви подготвили 5 бързи и кратки съвета как да запазите своето ежедневие, но в същото време да водите по-качествен и здравословен начин на живот, без да отделяте много време за това.

1. Пълноценната закуска е задължителна!

Здравословната закуска трябва да включва в себе си както всичките три макронутриента – протеин, въглехидрати, мазнини, така и достатъчно фибри и витамини, за да ви даде един сериозен старт за целия ден и да ви зареди с достатъчно енергия за всички задължения, които имате да отметнете през деня.

2. Заменете вредните джънк храни със здравословни алтернативи

Предполагаме, че знаете че едно от основните изисквания за воденето на здравословен начин на живот е да се храните правилно. Затова трябва да избягвате преработените джънк храни, тъй като те са мазни, пълни със стабилизатори, подсладители и в същото време – бедни на хранителни вещества.

Също така знаем, че е много лесно да пристъпим към тях за едно бързо похапване на крак в натоварения ден, но има и страшно много други удобни алтернативи, с които бихме могли да ги заменим. Плодове, зеленчуци, ядки, домашно приготвени протеинови барчета… има много варианти, само трябва да се огледаш.

3. Следвайте лек тренировъчен режим

Физическото натоварване също е много важно, но това не означава непременно да правите 4-5 тежки силови тренировки седмично или безкрайни кардио сесии.

Можете лесно да си осигурите пълноценно натоварване дори и от вкъщи, или от офиса, само с чифт гири например, лесно се събират навсякъде. Или просто с упражнения със собствено тегло.

Осигурете си поне 2-3 часа физическа активност седмично, за да запазите своя метаболизъм бърз, тялото тонизирано, а формата- непокътната или дори подобрена.

4. Хидратирайте се добре

Човешкото тяло е съставено предимно от вода и има огромна нужда от нея за правилното протичане на всички процеси в него. От доброто храносмилане и отделянето на излишните вещества, до хидратацията и подхранването на различните клетки, поддържащи тялото ни здраво и красиво.

5 бързи съвета как да останете във форма, дори ако нямате време за режими и фитнес
Снимка: thehealthy.com | KieferPix/Shutterstock

А и при физическа активност, която не трябва да избягваме, тялото ни губи доста течности под формата на пот, така че непременно трябва да ги възстановим с достатъчен прием на вода.

Между 2,5 – 3 литра вода на ден са добър вариант за старт, но ако искаш по-точен ориентир, то умножи теглото си по 0.04 и ще получиш препоръчителния си воден прием за деня.

Пример: Ако тежите 60 кг, то 60 х 0.04 = 2.4 (литра вода на ден).

5. Внимавайте с въглехидратите

Въглехидратите наистина са важни за захранването на организма ни с енергия и не трябва напълно да се изключват от вашия хранителен режим, но с тях лесно се прекалява и трябва да се внимава с храните, които ги съдържат в изобилие. Особено с тези, които съдържат предимно бързи въглехидрати – отново, преработените джънк храни и голяма част от сладкишите.


Като за финал..

Стига да спазвате основните правила в храненето, да избягвате определени храни и да наблягате на други, както и да си осигурите поне 30-40 минути физическа натовареност дневно, няма да имате проблем с поддържането на добра форма и крепко здраве!

Остави коментар