4 стъпки при зазимяването на цветята

0

Добре да оставите цветята навън, възможно най-дълго време, но имайте предвид минималните температури, при които могат да виреят различните растения. Така, например, мушката, сакъзчета, сукуленти, рози издържат на температури до 0 градуса, докато бугенвилията, дипладенията и повечето тропически растения не понасят по-ниски температури от около 10 градуса.

Климатизирайте цветята

Така че ,поетапно започнете да прибирате първо по-топлолюбивите растения вътре, като първоначално ги прибирайте само за през нощта, а на сутринта отново ги изкарвайте навън. Тази процедури може да я повторите няколко дни, за да се климатизират цветята.  Процесът на климатизация, обаче, няма да свърши само с това. Очаквайте някои растения да започнат да жълтеят, да им капят листата и цветовете, но в рамките на 1-2 седмици при правилно отглеждане би трябвало да си възвърнат силите и нормален външен вид.

Оставете почвата в саксията им максимално суха

Когато са навън, дори и да не е много горещо, изпаряването на излишната влага от растенията става много бързо. Но когато са вътре, шансът да изгният корените им поради твърде влажна почва е много по-голям, тъй като вътре влагата се задържа много по-дълго време. Ето защо, преди да започнете със зазимяването на цветята, изчакайте почвата им да бъде максимално суха. Впоследствие поливайте умерено и наблегнете повече на пулверизацията на растенията, особено ако въздуха в дома ви е сух поради отоплителните уреди.

Осигурете подходяща светлина

Има растения, които задължително ще искат да бъдат поставени на южен балкон през зимата като бугенвилията, розата, исусовия венец и други видове кактуси, например. А има и такива растения, които спят зимен сън и се нуждаят от прохладно и тъмно място с оскъдно или дори никакво поливане. Така мнозина отглеждат мушкатата и сакъзчетата си зимно време.

Необходимо е подрязване

Ако подрежете малко цветята и махнете излишни листа, цветове и клони, пансът им е да презимуват добре и напролет да започнат подобаващо развитието си отново е много по-голям.

Остави коментар