29 ноември 2023

11 интересни факти за островите Галапагос

0
Галапагос

На 1000 км западно от Еквадор, навътре в Пасифика, са сгушени островите Галапагос. Те не са типичният тихоокеански рай, но пък привличат като магнит всеки истински пътешественик. Родени от океана, те се превръщат в извор на живот и едно от най-невероятните места на планетата.

Архипелагът се състои от 13 големи вулканични острови, 6 по-малки и 107 скални формирования. Появата на първия остров датира от преди 5 милиона години в резултат на вулканична активност. Най-младите острови са Изабела и Фернандина, които все още са в процес на формиране. Последната вулканична активност е от 2009 г. Най-населеният град е Пуерто Айора, а най-високият връх – вулканът Волф с височина 1707 м.

Чарлз Дарвин пристига на островите Галапагос през 1835 г. по време на научно-изследователска експедиция.

Наблюдава видове, характерни за всеки остров и животни, непознати на Стария континент до тогава. Резултатите от това пътуване, както и неговата Теория на еволюцията все още са крайъгълният камък на биологията.

Островите са част от големия Тихоокеански Огнен пръстен.

Център на повечето земетресения в света и на ¾ от активните вулкани. Това е и причината на островите водата да е оскъдна. Днес обитаеми са 4 от тях с общо население от около 30 000 души.

Морските обитатели са първите, които заселват водите около островите.

Те се възползват от океанските течения, богати на храна. Само няколко вида успяват да преборят вълните и да нарекат Галапагос свой дом. Така се формира един „отделен малък свят“ по думите на самия Дарвин. За да опознаете богатството на флората и фауната, непременно трябва да се разходите из островите, и въпреки че са част от един архипелаг, обитателите на всеки остров формират своя собствена и независима екосистема.

Архипелагът се намира на Екватора и денят и нощта са изравнени целогодишно.

Неповторимо е усещането да имате точно 12 часа ден и 12 часа нощ.

Непременно трябва да опитате уличната морска храна.

Особено, ако сте отседнали в Пуерто Айора на о-в Санта Круз и обичате прясна тихоокеанска риба с непознато наименование или раци, уловени преди часове, които сами избирате как да бъдат приготвени.

О-в Флореана е известен с факта, че тук се появява и първата Пощенска станция в Архипелага.

Необикновено място, където всеки оставял писма и вземал онези, които можел да достави, продължавайки пътешествието си. Днес традицията е още жива и не ви е нужна марка, за да изпратите своето писмо. Условието е да вземете чуждо, което да стигне крайната си дестинация.

Отлично място за гмуркане и наблюдаване на богатия подводен живот. 

Всевъзможни екзотични обитатели, морски костенурки, игуани, акули „тинторерас“, синьокрак рибояд, корморани, галапагоски пингвини и морски лъвове.

Считана за изключителен пример за невероятна биологична еволюция.

Оскъдната растителност тук има ендемичен произход и е средство за оцеляване на много от морските видове.

Заради вулканичния произход на островите.

Много от тях крият фантастични тунели, образувани от течната лава преди милиони години. Вие също може да изследвате част от лабиринта от тунели дори и под водата.

Морското пазарче в Пуерто Айора сутрин е пълно с живот.

Местните жени, продаващи улова от деня, са в стихията си – цели акули лежат на каменните плочници и просто казвате какво количество желаете. Внимавайте с морските лъвове, които се излежават по пейките наоколо и дебнат да си откраднат закуска.

Счита се, че преди милиони години няколко костенурки са се придвижили от Южна Америка до островите Галапагос.

Това, че са гиганти, им помага в пътуването. Могат да оцелеят без храна и вода около година, като живеят от мастните си запаси. Добри плувци са, а дългите им шии им позволяват да държат главата си над водата. Всички гигантски костенурки от континентите изчезват до края на последната ледникова епоха. Днес оцеляват само в тяхното островно убежище и продължават да еволюират в различни видове.

Островите Галапагос са идеалното място за любителите на природата и гмуркането. Те са напълно безопасни, а престоят там се допълва от гостоприемните и усмихнати местни хора.

Остави коментар