100те Област Благоевград – част 2

0
 1. Банско — Велянова къща; Музей „Неофит Рилски“; Музей „Никола Вапцаров“;  Изложба „Банска художествена школа“.
 2. Пирин — Връх Вихрен.
 3. Добърско — Църква „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“.
 4. Мелник — Исторически музей; Кордопулова къща; Роженски манастир „Рождество богородично“.
 5. Петрич — Село Рупите; Храм-паметник „Света Петка Българска“; Самуилова крепост.
 • Веляновата къща е архитектурно етнографски музей, чиято декоративна украса е обявена за паметник на културата. Това е най-оригиналната банска укрепена къща от епохата на Възраждането, която е запазена и до наши дни. Къщата е подарена от банскалии на Уста /майстор/ Велян Огнев, който я изографисва отвътре и отвън, превръщайки я в истинско произведение на изкуството. Къщата е била много модерна за времето си двукатна къща, градена само от камък и дърво, с характерните две взаимосвързани в приземието скривалища и пет стаи на етажа с чардак. Голяма ценност представляват стенописната украса на “Синята стая”, изкусната дърворезба на чардака, геометричните и растителни мотиви в югоизточната стая на южната фасада. Плановото и функционално разположение на помещенията в къщата – чудесен пример за подражание.

  Веляновата къща

Родната къща на Неофит Рилски е архитектурно-строителен и исторически паметник на културата – типичен образец на банската архитектура от края на XVII и началото на XIX в. Неофит Рилски живее в къщата до 1811г. Музейната сбирка е открита през 1981г. Състои се от две части – автентично запазената къща на бележития възрожденец с етнографска експозиция и документална експозиция, излагаща най-ценното от богатото наследство на Неофит Рилски – главно писма, снимки и книжовен материал. Патриархът на новобългарското образование и просвета Неофит Рилски /роден1973/ е отдаден на науката и просветата. Автор е на първата българска граматика /1835 г./.

Къща-музей „Никола Вапцаров“. Къщата, в която от 1912 г. е живял със семейството си поетът Н. Й. Вапцаров (1909-1942 г.), е превърната в музей и е открита за посещение на 2 юли 1953 г. Още тогава е запазено и е възстановена па указания на членовете на семейството му – майка му Елена, брат му Борис и сестра му Райна, домашно-битовата среда и обстановката по време на неговото детство. Тук са изложени част от ръкописите на Н. Й. Вапцаров, първите публикации на неговите стихове, събрани по-късно в отделна стихосбирка. Във витрина се пазят костюмът, ризата и часовникът, носени от него преди разстрелът. В отделна витрина се пазят и големите награди, дадени на Н. Й. Вапцаров посмъртно – орденът “Народна свобода 1941-1944 г.” – първа степен и Почетната награда за мир, присъдена от Световния съвет за защита на мира и връчена на неговата майка през 1952 г.

Постоянната иконна изложба

Постоянната иконна изложба е уредена в най-старата и запазена сграда в Банско – от 1749 г. Обявена е за паметник на културата. Къщата е изпълнявала функциите на женски метох към Хилендарския, а по-късно към Рилския манастир. В шест изложбени зали се проследява развитието на Банската иконописна школа от стенописи, в т.ч. от Рилския манастир. Изложбата разполага с готови беседи на английски, немски, френски и руски език и озвучаване с църковни песнопения.

 • Вихрен е най-високият връх на Пирин. Със своите 2914 метра той е втори по височина в България след Мусала в Рила и трети на Балканския полуостров след Митикас в Олимп. Намира се в северния дял на Пирин на главното било между върховете Кутело и Хвойнати. До 1942 г. върхът се нарича Елтепе. Сега това име носи малкият заслон в Големия казан под върха. Гледан от Банско Вихрен прилича на пресечена пирамида, а от юг – на четиристенна пирамида. Тук ще откриете цветето еделвайс, което се среща в изобилие по скалния ръб Джамджиеви скали. Как да стигнем до върха? От страната на хижа Вихрен върхът представлява стръмен купол, по който се качва основната пътека, известна като “Царската пътека”. Тя стига до Кабата и оттам атакува самата пирамида. От страната на Казаните се издига отвесна стена, висока до 300 м, по която има изградени няколко алпинистки маршрута. В подножието и има вечен сняг – малък ледник с размери 90 на 40 м.
Връх Вихрен е най-високият връх на Пирин
 • Черква „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Добърско е малко планинско село в Разложката котловина. То е старинно българско селище. Селото се намира на около 17 км северно от общинския център – гр. Разлог. Храмът “Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат” е изграден като трикорабна базилика от камък и хоросан през 1614 година от будни и заможни добърчани. Църквата е обявена за паметник на културата и е вписана в книгата на ЮНЕСКО. Край храма и днес има извор, който лекува болките на очите. Няколко измивания в него и забравяте за проблемите с очите, уверяват жителите на селото.
Черква „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“
 • Исторически музей – Мелник Градският исторически музей в Мелник е разположен в Пашовата къща, строена през 1815 г. и състояща се от каменно приземие и паянтов етаж със салон – общо 8 помещения. В приземния етаж на музея е показан основният поминък на този град и района – винопроизводството от местната мелнишка лоза. Показани са снимки на мелнишки изби, бъчви и др., свързани с обработката и съхраняването на мелнишкото вино.

Кордопуловата къща в Мелник, построена през 1754, е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров, която е запазена до днес. Построена е специално за производство, съхранение и търговия на вино и е закупена от богатия и прочут търговец Манол Кордопулов, известен още като Манолис Кордопулос. В нея са показани венециански стенописи, дърворезби и стъклописи, както и огромни бъчви за съхранение на мелнишко вино. Къщата е №4 от 100 национални туристически обекта. Намира се в източната част на града. Предполага се, че Кордопуловата къща и църквата “Св. Никола” са построени от един и същ майстор.

Роженският манастир е втората по големина обител в Пиринска Македония след Рилския манастир и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. Според източници, пазени в Атон, Гърция, той е създаден през 890 г. Манастирският комплекс се състои от черква, параклис-костница, жилищни и стопански сгради. Роженският манастир е един от големите манастири в България. Манастирът има неправилна шестоъгълна форма, като жилищните сгради обграждат красив двор, в средата, на който е разположена църквата. Всички сгради са конструирани в различни периоди, като монашеската трапезария, костницата и няколко от селскостопанските сгради са най-стари, още отпреди опожаряването през 17-ти век.

Роженският манастир
 • Рупите е малко планинско селце разположено в югоизточната част на Благоевградска област, на около 10-12 км разстояние от Петрич, на десния бряг на река Струма. Местността представлява кратер на изгаснал вулкан, а обликът й се оформя от вулканичния хълм Кожух, термалните извори и хълма Пчелина. Името “Кожух” произлиза от формата на възвишението, наподобяваща наметнат кожух. Връхната му точка е на 281 м над морето, но поради малката надморска височина на Петричкото поле, се извисява като истинска планина. Кожух планина е обявена за природна забележителност през 1962 г., заради интересния й произход и разпространените тук редки представители на флората и фауната. Рупите отдавна е придобила широка известност като мястото, в което се е зареждала с енергия и е приемала посетители най-популярната българска пророчица Вангелия Гущерова, наричана от народа – “баба Ванга” (3.Х.1911-11.VІІІ.1996 г.).

Самуиловата крепост се намира на десния бряг на река Струмешница, в полите на Беласица. На това място през 1014 г. се е разиграла една от най-големите трагедии в историята на българската държава. При битка в околностите на крепостта византийският император Василий ІІ, наречен Българоубиец, разгромил българската войска, предвождана от цар Самуил и я пленил почти изцяло. Цар Самуил и неговото обкръжение едва успели да се спасят. Съобразно християнската доктрина, пленени християни трябва да бъдат освобождавани след края на войната. Византийският император потъпкал това военно правило и ослепил пленената 14- хилядна българска войска, като оставил на всеки сто души по един водач.

Самуиловата крепост

През 1982 г. с голям митинг-събор е открит Национален парк-музей “Самуилова крепост”. Самуилова крепост e името на средновековна крепост, разположена между планините Беласица и Огражден в т.нар. Ключка клисура. Намира се на невисок хълм на десния бряг на река Струмешница, на 5 км северно от село Ключ. Построена е вероятно в периода 1009-1013 г. по време на управлението на цар Самуил.

Местност “Рупите” – Храм Паметник “Света Петка Българска”

Източник: btsbg.org

Остави коментар